|
|
|
Derneklere kumar denetimi
Emniyet Genel Müdürlüğü sözcüsü İsmail Çalışkan, Ankara'da faaliyet gösteren derneklere yönelik geçen yıl yapılan denetimlerde kumar oynatıldığı tespit edilen dernek merkezleri hakkında 625 işlem yapıldığını söyledi.
Derneklerde kumar oynatılmasına ilişkin şikayetlerin arttığını ifade eden Emniyet Genel Müdürlüğü sözcüsü İsmail Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde derneklere yönelik denetimleri arttırdıklarını, sadece Ankara?da 365 polisin yılın 365 günü denetim yaptığını belirtti.
Özverili ve başarılı çalışma sonucu geçen yıl, Ankara Emniyet Müdürlüğünün ilgili birimleri tarafından, kumar oynattığı tespit edilen derneklere bin 226 denetleme yapıldığını anlatan Çalışkan, bu denetimlerde kumar oynattığı tespit edilen dernek merkezlerine 625 işlem yapıldığını söyledi.
Çalışkan,
söz konusu dernek merkezlerinde 635 tombala makinesine el konulduğunu ve kumar oynattığı tespit edilen 848 dernek yöneticisi hakkında adli işlem yapıldığını ifade etti.
Denetimlerde kumar oynadığı belirlenen 17 bin 154 kişiye ise 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre idari yaptırım tutanağı düzenlendiğini kaydeden Çalışkan, bu kişilere 1 milyon 869 bin 786 YTL para cezası kesildiğini belirtti.
Umuma açık yer statüsünde bulunan kahvehanelerin Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu (PVSK) ve 25902 sayılı Umuma Açık Yer Yönetmeliği'ne göre denetlendiğini vurgulayan Çalışkan, 2006'da Ankara genelinde yapılan çalışmalarda 5 kahvehanede kumar oynatıldığının tespit edildiğini ifade etti. Çalışkan, kahvehanelerde kumar oynatan 14 kişi hakkında adli işlem yapıldığını, kumar oynayan 94 kişiye ise Kabahatler Kanununa göre idari yaptırım tutanağı düzenlendiğini kaydetti.
Kahvehanelerin PVSK'ya ve ilgili yönetmeliğe göre denetlenmesi sırasında kumar oynatıldığı belirlenen yerlere kaymakamlıkça kapatma cezası verildiği ve kapatıldığını anlatan Çalışkan, dernek denetimlerinin ise dernekler kanunu kapsamında yapıldığını ifade etti.
'GENELLEME YAPMAK HAKSIZLIK OLUR'
Ankara'da faaliyet gösteren 6 binin üzerinde dernek ve lokal bulunduğunu söyleyen Çalışkan, derneklerin yaklaşık 80'inde kumar oynatılma olayıyla karşılaştıklarını, genelleme yapmanın toplum yararına kurulan derneklere haksızlık olacağını vurguladı.
DİĞER DERNEK YÖNETİCİLERİ DE ŞİKAYETÇİ
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirme yapan ve bazı dernek başkanları da, ''topluma karşılıksız fayda sağlamak adına kurulan derneklerinin, kumar oynatan derneklerle bir tutulmasından rahatsızlık duyduklarını'' dile getirdiler.
Kuruluş amaçlarının dışında faaliyet gösteren ve özellikle kumar oynatıldığı polis tarafından da tespit edilen dernek yöneticileri hakkında dava açıldığını anlatan dernek başkanları, söz konusu derneklerin dava sürecinde kurucuları tarafından kapatıldığını ve kumar oynatan kişilerin kazandıklarına oranla çok düşük miktarlarda para cezaları ödeyerek kurtulduklarını savundular.
Bu durumun değişen dernekler kanunundan kaynaklandığını iddia eden dernek başkanları, polisin eski dernekler kanununa göre, ''kumar oynatan, umumi ve umuma açık yerler ile her çeşit özel ve resmi kurum ve kuruluşlara ait lokalleri kapatabildiğini'' belirttiler.
|