IMF'den büyük borç alan kimi Latin Amerika ülkelerinin borç ödemelerini öne alması, IMF'nin hesaplarını alt üst etti.
FON'UN GELİRLERİ DÜŞECEK
IMF'nin tatminlerine göre, örgütün Nisan ayında sona erecek mevcut mali yılındaki gelirler, 105 milyon dolar azalacak. Gelirlerin, ilk başta öngörülen rakamdan yüzde 17 daha düşük olacağı belirtiliyor. Böylece, IMF'nin, 20 yıldır ilk defa böyle bir durum ile karşılaşacağı ifade ediliyor.
Ancak bu sorunun borçlu ülkelerden alacaklarının tahsil edilmemesinden değil, borç ödemelerinin öne alınmasından kaynaklandığı vurgulanıyor. BORÇLU
ÜLKELERDE ÖDEMELERİ ERKEN YAPMA EĞİLİMİ
İngiliz yayın kurumu BBC, borçlu ülkelerin ödemelerini erken yapma eğiliminin son yıllarda belirginleştiğini belirterek bu yola başvuran ülkelerin arasında Arjantin, Brezilya ve Uruguay'ın bulunduğuna dikkat çekti.
ARJANTİN 1 MİLYARLIK FAİZ BORCUNDAN KURTULDU
Brezilya'nın, Aralık 2005'de, 2006-2007 döneminde süresi dolacak, 15 bin 500 milyon dolarlık bir borcu erken ödediğini anımsatan BBC, Arjantin'in de Aralık 2005'de aynı yola girerek 9.81 milyon dolarlık bir ödeme yaptığını, bunun sayesinde de bir milyarlık faiz borcundan kurtulduğuna dikkat çekti.
Uruguay'ın da Kasım 2006'da tüm borçlarını kapattığına işaret edilirken Sırbistan ve Endonezya'nın da borç ödemelerini öne aldıkları kaydediliyor.
Bu arada, Kolombiya, Şili, Meksika, Peru ve Venezüella'nın IMF'den sağladıkları kredilerini henüz çekmedikleri de ifade ediliyor.
Bunun sonucunda IMF'nin gelirlerinin öngörülen düzeyinin altında gerçekleştiği kaydediliyor. Bu gelir kaybının karşısında IMF'nin reform yapmayı planladığı, bu çerçevede bazı üyelerinin oy hakkını artırarak kotalarının da yükselmesini sağlamayı öngördüğü, bu yöndeki reformların yakında açıklanacağı ifade ediliyor. (ANKA)
Global ekonomılerde dün kavramından öte gelecek kavramı hakimdir ve gelecekte ülkenizin hangi halde olacagını ekonomik yapısını ve daha da önemlisi kültürel yapısının ne olacağı gayet ıyı okunabılır.1960 lı yıllarda köylerımızde makınalasma neredeyse sıfırken Marshal yardımları ve buna benzer yardım adı altında alınan paralarla ekonomı bellı bır çıkmaza girmiş durumdadır ve ne yazıkkı bu durumdan kurtulmanın tek yolu güçlü bir ekonomıden geçen bağımsız ekonomıdır.bır turlu basaramamamızın ve borçlarımızı ödeyememizin bir nedeide bizlere uygulanan faiz oranının diğer ülkelere uygulananın kat kat üstünde olmasıdır İnşallah bir gün ülkemiz kendi ayaklarının üstünde durabilir.ama şuan için bu çok zor
Ziya Sen
17.01.2007 16:23:58
Yahu yorumlari okuyorumda,sanki Türkiye yi borca sokan bu hükümetmis gibi yorumlamislar biraz insaf be...bu düsmanlik kime ya
Mikail Ak
17.01.2007 15:29:20
Arjantin ve Brezilya ekonomik krizi yaşadığında üllkelerinin durumu 2000 krizini yaşamış Türkiye Cumhuriyetinden daha kötü idi, Hatta Arjantin; moratoryum ilan edip dış borçlarını tek taraflı sildiğini dahi açıklamak üzereydi. Ama şimdi bakıyoruz ki adamlar borçlarını son sürat vadesinden önce ödüyorlar. Bizim ekonomi kurmaylarımız acaba bu geişmeyi görmüyorlar mı? Ya da görmezden mi geliyorlar??? Yazık bu millete. Bu yüce millet bunu hak etmiyor.