kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bunları biliyor muydunuz?
Adını bilmediğin şeyi yememeli
35 kitaplı Şenyapılı
Bunları biliyor muydunuz?

Bunları biliyor muydunuz?

Börttürme: "Sebzelerin kızgın yağda çok az kavrulması işlemine verilen ad."
İmambayıldı: "Türkiye'de, kökeni, cariyesi kendisine bu yemeği sunduğunda duyduğu zevkten düşüp bayılan bir imama dayana, İmambayıldı adında klasik bir patlıcan yemeği vardır. Herhalde imam efendi, kazandığı yepyeni güçle bu baygınlığından kurtulup kendine gelmiştir... Oysa Balili erkekler, arzuyu öldürdüğüne inandıkları patlıcanı ağızlarına koymazlarmış..." (Isabel Allende: Afrodit, İspanyolca'dan çeviren: İnci Kut, Can, tarihsiz, s. 42)
Kapuska: "...
Ruslar'ın kapuska'sı bize de gelmiştir. (Rusça'da Kapuska zaten lahana demek.)" Murat Belge: Tarih Boyunca yemek kültürü, İletişim, 2001, s. 39) Lahananın Almancası 'kaut', Fransızcası ise 'chou'dur. (Ayrıca bkz: SAUERKAUT)
Labne/ Labneh: Kimi kaynakların Mısır, kimi kaynaklarınsa Lübnan yiyeceği olarak tanıttığı labne, şimdilerde Türkiye'de üretilen krem peynirlilerin adında da geçer oldu. Yabancı sözcüklere düşkünlüğümüzden olsa gerek, yıllardır kullandığımız kese yoğurdu yerine 'labne'yi seçti üreticiler. (...)
Madlen çikolata: "Çok önceleri, 1940'lı savaş yıllarında kakao ithal edilemiyordu. Beyaz tatlı ile şekerler yapılıyor, üstünü suni çikolata ile kaplıyorduk. Millet zamanla bundan bıktı. Babam Fransa'ya gitti. Madlen dedikleri kalıpları getirdi. 'Madeleine' şekercisi Paris'te aynı adı taşıyan meydanda ünlü Fauchon'un yanındaydı. Madlen, işte o şekerci dükkanının kolay tüketilebilecek boyda çikolata yapmak için hazırladığı bir kalıp. Madlen çikolata oradan geliyor. Kalıplar bütün dünyada bir standart oluşturdu ve yayıldı. Kimse bilmez bunu. Çikolatayı doğrudan kalıplara dökmeye başladık." (Ahmet Örs: "Alafranga pastacılıkla 82 yıl", (Baylan Pastanesi sahibi Harry Lenas ile görüşme), SABAH Cumartesi, 5 Kasım 2005) Yuvalama: "Nedir bu yuvalama derseniz hanımların günlerce imece usulü çalışıp hazırladıkları, pirincin dibekte çekilerek un haline getirilmesiyle başlayıp, yumurta, karabiber, tuz, eklenip macun kıvamına gelene dek yoğrulduğu, oluşan bu harçtan nohut büyüklüğünde yüzlerce köfte oluşturulan içine haşlanmış nohut ve bolca yağsız kuzu eti eklenip bütün bu malzeme piştikten sonra yoğurt ile terbiyelenip tereyağ ve nane yakılarak üzerine gezdirilen muhteşem bir yemek. (...)
DİĞER GURME HABERLERİ
 Bu İngilizi çok sevdik
 Mazlum bereketiyle diziliyor ciğerler şişe...
 Yeme de büfene koy
 Mönü karanlık
 Suşi polisi devrede...
 Fast food balık lokantası
 Meyhane kokusu başkadır
 Bu kebaplarda kuyruk yağı yok
 Bu 'misina'nın ucunda farklı mezeler var
 Restoranında Ali Baba'nın...
 Tek mekânda hepsi bir arada
 Ay ışığında romantik yemekler
 Şehirdeki son İtalyan
 Manzara ve lezzet bir arada
 Yemek bizden sorulur
 Bu mönüye karşı koymak zor
 Tatlılarıyla baştan çıkarıyor
 Müzede lezzetli eserler de var
 Sanki küçük Japonya
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
'Tarih Türkiye'de moda olduysa sayemdedir'
'Tarih Türkiye'de moda olduysa sayemdedir'
Osmanlı tarihi üzerine yazdığı renkli yazılarıyla, tarihi bize...
'Geçmişi yazarken otosansüre mecbursunuz'
'Geçmişi yazarken otosansüre mecbursunuz'
- Öğrencilik hayatımız boyunca bize öğretilen, hanedan...
'Biraz banallik lükse iyi gelebilir'
Moda dünyasının fikirlerine çok önem verdiği International Herald...
Füzyonu iyi ama yemekleri soğuk
2005'te yazlık şube olarak açılan ve artık kışları da kapanmayan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.