|
|
'Aşk cephesinde yeni bir şey yok'
- Bunu şunun için sordum; sonraki dönemlerde halk ozanlarının sevdiği kadınlara yazdığı şiirler bilinir ama örneğin, divan edebiyatındaki aşk şiirlerinin kime yazıldığı bilinmez. Bir kadına mı, erkeğe mi? - Divan edebiyatında İran etkisi çoktur, semboller üzerine kurulmuştur. Öyle şiirler vardır ki, isim geçmez, şu geçmez, bu geçmez ama âşık olmadan yazılmaz o şiirler. Kanuni'nin Hürrem'le karşılıklı şiirlerine, mektuplarına bakın mesela, orada ciddi bir aşk var. Bugünkü ilişkiler nasılsa, o dönemde de aynı her şey. Eşcinsel ilişki örneğin... Bugün ayıp sayıldığı için söylenmiyor ama o dönemde dedikodusu yapılmaz, ayıplanmazmış. Sadece insanlar duyduklarında "Hımm...," diye gülümseyerek bakarmış. Ama çok ileri gider, rezalet çıkarsa o zaman tozutanları sürerlermiş. O kadar da normal sayılmazmış eşcinsellik yani. Herkes bunların hepsi 'gay'di zannediyor, olur mu öyle şey? Oranlar, bugün neyse, o zaman da öyleydi bence. O dönem eşcinsellik daha yaygındı gibi bir şey yok.
-
Kadınlar da aynıymış desenize... - Elbette, kadın her yerde aynı. Aşk cephesinde yeni bir şey yok. Kadın koskoca padişahı süründürüyor düşünsenize... Adam salya sümük yalvarıyor...
- Osmanlı hanedanının birçok mensubunu tanıdınız, hayatlarını takibe aldınız... Onlarla ilgili duygu ve düşünceleriniz neler? - Bizde yanlış bir kanı vardır, 'Osmanlı döneminde aristokrasi yoktur,' diye. Hayır, var. Osmanlı'da Timar Sistemi vardı, yani arazi sahibi olan herkes 'kont'tur ya da 'lord'. Bizde toprak babadan oğula geçmiyor ama aristokrat aileler var. Bugün 'Türkiye'nin gizli sosyetesi' denilen kesim bu ailelere mensup kişilerdir. Onları magazin dergilerinde göremezsiniz. Hanedana mensup birçok insan yurtdışında yaşadığından, en cahili üç dil bilir. Çok ciddi entelektüellerdir bu insanlar. Bildiğim en entelektüel kişi ise Neslişah Sultan'dır. Görmüş, geçirmiş... Ayrıca hiçbiri Atatürk'e düşman falan da değildir. "Biz bitmiştik, devlet bitiyordu ve Atatürk gerekeni yaptı," diye açık açık söylerler. Bunlarda ciddi bir milliyetçilik vardır.
|