Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarım sektörünün gıda sanayiyle entegre olması gerektiğini belirterek, ''Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında sinerji oluşturulması lazım'' dedi.
Türkiye Genç İş Adamları Derneğince (TÜGİAD) düzenlenen ''Türkiye'nin Kalkınma Stratejileri Doğrultusunda ve AB Sürecinde Tarım'' konulu 6. TÜGİAD Bilimsel Eserler Yarışmasının ödül töreni, Bakan Eker'in katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.
Birinciliğe, Kırıkkale Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Acar ile öğrencisi Muhsin Doğan'ın ''AB'ye Üyelik Yolunda Türk Tarımı: Sorunlar, Zorluklar ve Fırsatlar'' konulu ortak çalışması layık görüldü.
Tarım
ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin küresel dünyaya entegre olma yolunda büyük adımlar attığını kaydederek, dinamik iş adamları sayesinde ihracatta her yıl yeni rekorlar kırıldığını söyledi. Türkiye ekonomisinin 19 çeyrektir aralıksız olarak büyüdüğüne işaret eden Eker, 2007 yılı ihracat hedefinin 100 milyar dolar olduğunu anımsattı.
Bakan Eker, bu olumlu gelişmelerin tarım sektörüne de yansıdığına dikkati çekerek, 2002'de yaklaşık 4 milyar dolar olan tarım sektörü ihracatının geçen yıl 9 milyar 775 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktardı.
Sektördeki gelişmeler hakkında bilgi de veren Bakan Eker, 2006 yılında tarımsal gayri safi üretim değerinin 40 milyar dolara yakın olduğunu, verimlilik ve kaliteye dönük yeni destekleme politikaları ve bununla ilgili altyapı çalışmaları yapıldığını anlattı.
Bakan Eker, konuşmasında tarım sektörünün gıda sanayiyle entegre olması gerektiğini de vurgulayarak, ''Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında sinerji oluşturulması lazım'' dedi.
TARIM İŞLETMELERİ ÖZEL SEKTÖRE AÇILIYOR
Türkiye'nin AB sürecinde tarım sektöründe bir vizyon ve misyon oluşturması gerektiğini dile getiren Bakan Eker, şu görüşleri aktardı:
''Vizyonumuz; bilgi ve teknoloji ile bütünleşmiş, uluslararası standartlara uyumlu, dünya pazarlarıyla entegre bir tarım sektörü yaratmak. Misyonumuz ise; sürdürülebilir, rekabet gücü yüksek, özel sektör ile rekabet eden değil, girişimciliği destekleyen bir ortam oluşturmak. Bunlar sayesinde Türkiye, hem dünyada hem de AB'de tarımsal açıdan müstesna ve avantajlı bir konuma sahip olacaktır.''
Eker, kamunun elinde 38 tane, 2 milyon 800 bin dekarlık tarım işletmesi olduğunu belirterek, bunlardan 14'ünün özel sektöre uzun süreliğine kiralandığını kaydetti.
1-2 yıldır bu işletmeler için 120 milyon dolar civarında yatırım yapıldığını ve 5 bine yakın istihdam sağlandığını anlatan Eker, ''Geri kalanları da özel sektöre açıyoruz. Bunlar proje karşılığı veriliyor. Buralar için yatırımcıları bekliyoruz'' diye konuştu.
Bakan Eker, Türkiye'de tarım ve hayvancılık alanında yatırım yapmak isteyenlere her türlü desteği sağlayacak olan Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi kurduklarını da bildirerek, ''Birkaç hafta içinde 5 bine yakın yerli yabancı yatırımcı buraya başvurdu'' dedi.
Türkiye tarımının önündeki en önemli problemin verim düşüklüğü olduğunu ifade eden Eker, işletme büyüklüğünün Türkiye'de yaklaşık 55 dekar iken AB'de bu oranın 175 dekar, ABD'de ise bin dekar olduğunu söyledi.
Bakan Eker, konuşmasını ''Arzumuz, kutuptan kutuba, tüm coğrafyada, yeryüzünde havalanan her uçakta bir Türk'ün olmasıdır'' diye tamamladı.
ÖDÜLLER
TÜGİAD Başkanı Murat Saraylı da Tarım ve Köyişleri Bakanlığını iş dünyasıyla daha fazla iç içe görmek istediklerini belirterek, girişimcilik ruhunun önünü açacak bir yapının oluşturulması gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Bakan Eker, yarışmada ödül alanlara birer plaket sundu.
Birincilik ödülünü, Kırıkkale Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Acar ve öğrencisi Muhsin Doğan'ın ''AB'ye Üyelik Yolunda Türk Tarımı: Sorunlar, Zorluklar ve Fırsatlar'' adlı ortak çalışması aldı.
İkincilik ödülü ise iki eser tarafından paylaşıldı. Bu ödül, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Yıldıran'ın ''Tarım Bir İnkılap Bekliyor! Rekabetçi Türk Tarım Politikasının İktisadi Temelleri'' adlı eseri ile Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi'nden Prof. Dr. Bahattin Çetin ve Trakya Üniversitesi İktisat Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Nural Yıldız'ın ''AB'ye Uyum Sürecinde Türk Tarım Sektörü'' adlı ortak çalışmasının oldu.
Üçüncülük ödülünü ise Işık Sigorta Denetçi Yardımcısı Yunus Emre Gürbüz'ün ''AB'ye Uyum Sürecinde Türkiye'deki Tarım Politikaları, Tarımda İstihdam ve Gelir Dağılımı'' adlı eseri kazandı.