İran'dan doğal gaz akışının durduğu ortamda, Rusya'dan mavi akım ve batı hattından gelen gaz miktarı artırılarak, sıkıntı yaşanmamasına çalışılıyor.
Marmara Ereğlisi ve Aliağa'daki LNG terminallerine sıvılaştırılmış doğal gaz getirecek gemilerle de, sisteme dönük takviye sağlanacak. Bu arada önlemlere rağmen arzda bir sorun yaşanması durumunda, öncelikle ''kesintili'' tarifeden gaz alan otoprodüktörlerin gazı kesilecek.
İran'dan gelen doğal gazın kesilmesinin ardından Türkiye'nin bu durumdan etkilenmemesi için çeşitli çözüm önerileri geliştirilirken, bu kapsamda ilk olarak Mavi Akım ve Batı Hattından gelen gaz miktarı artırıldı.
Buna
göre, Mavi Akım'dan alınan günlük 29 milyon metre küp (m3) doğal gaz iktarı 38 milyon metre küpe, Batı Hattı'ndan alınan 42 milyon metre küplük doğal gaz miktarı da 48 milyon metre küpe çıkarıldı. Arz güvenliği sağlama yönünde alınan tedbirler kapsamında Egegaz'a ait Aliağa LNG terminaline ikinci gemiyle gelen 125 bin metre küp LNG eşdeğeri doğal gaz (75 milyon metre küp gaz) devreye sokulurken, Botaş yetkililerinin, spot piyasadan LNG temini için görüşmelerde bulunduğu öğrenildi.
Her bir LNG gemisinin 2-3 günlük gaz ihtiyacı karşıladığını belirten BOTAŞ yetkilileri, gaz kesintisinin ardından İran tarafıyla da görüşmelerin devam ettiğini ifade ettiler.
Bu arada BOTAŞ yetkilileri, önlemlere rağmen arzda bir sıkıntı yaşanması durumunda, ilk planda ''kesintili tarife'' kapsamında özel sözleşmeyle doğal gazı daha ucuza alan otoprodüktörler ile bu kapsamdaki müşterilerin gazının kesilebileceğine işaret ettiler.
Söz konusu otoprodüktörler, doğal gazı daha ucuza alırken, sözleşme gereği doğal gazda kesinti yapılması ya da bir sıkıntı yaşanması durumunda, ilk önce bu müşterilerin gazı kesiliyor.