'Nadasa bırakmaktan vazgeçip 1.7 milyar YTL kazanacağız'
Tarım Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de her yıl 5 milyon hektar toprağın nadasa bırakıldığını, bunun kayıp olduğunu belirterek, 'Minimum İşlemeli Tarım Arazisi Projesi'ni hayata geçireceklerini bildirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, dünyayı tehdit eden küresel ısınmaya karşı Türkiye'deki tarım arazilerinin kullanımı için şimdiden önlem aldıklarını söyledi. Bir derecelik sıcaklık artışının hububat alanlarının yüzde 10'nun kullanılamaz hale getireceği uyarısında bulunan Eker, 20 yıl sonra Türkiye'de neler yetişebileceğini belirlemeye çalıştıklarını kaydetti. SABAH'a konuşan Eker, şunları söyledi: "Dünyanın bir derece ısınması hububat ekim alanlarının yüzde 10'unun kullanılmaz hale getirecek. Bu Türkiye için de geçerli olacak. 20 yıl sonra küresel ısınmanın artacağı ihtimalinden hareketle önlem alıyoruz. Ilıman kuşakta bir kayma bekleniyor. Buna paralel olarak bitki çeşitliliği de değişecek. Soğuk iklime sahip tarım alanlarında yetişmeyen bazı bitkiler 20 yıl sonra üretilebilir hale gelecek. Biz bunu dikkate alarak geleceğe doğru önemli bir proje hazırlıyoruz. Havza bazlı üretim alanlarını belirleyeceğiz ve tarım desteklemelerini havza bazlı üretime göre yapacağız."
YENİ
PROJE GELİŞTİRİLECEK Eker, Türkiye'de 5 milyon hektar tarım alanının her yıl nadasa bırakıldığını, boş toprakların birkaç kez sürüldüğünü, bu durumun Türkiye'ye maliyetinin 1.7 milyar YTL olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Toprak sürüle sürüle un ufak oluyor. Rüzgar erozyonuna açık hale geliyor. Hem de bir sene boş kaldığı için maliyeti yüksek oluyor. Bunun için 'Minimum İşlemeli Tarım Projesi' geliştirdik. Proje ile toprakları nadasa bırakmaya gerek kalmayacak. Buğday ekilen tarla yeniden sürülmesine gerek kalmadan özel bir tohum ekme makinesi ile bir yem bitkisi veya bakliyat tarladaki anızın üzerine ekilmiş olacak. Böylece ekilen ürünle toprak zenginleşecek ve tarla bir sene boş kalmayacak. Nadasa bırakılan 5 milyon hektar alanın bir milyonuna yem bitkisi ekilse bu açık biter."