POAŞ'ın vergi kaçağı raporu dün Üsküdar Vergi Dairesi'ne ulaştı. Faizlerle birlikte talep edilen miktar 2.75 milyar YTL.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Petrol Ofisi'nde tahsilat için düğmeye bastı. Üsküdar Vergi Dairesi'ne gönderilen raporda, POAŞ'ın faizlerle birlikte toplam 2.75 milyar YTL ödemesi isteniyor. Ödeme emrinin bugün İş-Doğan'a ve POAŞ'a tebliğ edilmesi bekleniyor. Zaman aşımına uğramaması için tebligatın cumaya kadar yapılması gerekiyor.
Şok! PO raporu vergi dairesine 2.7 milyar YTL'lik tutarla ulaştı
Petrol Ofisi'nde vergi kaçağı tahsilatı başlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, 1.2 milyar YTL vergi kaçağını tespit ettiği raporu dün İş-Doğan'ın bağlı olduğu Üsküdar Vergi Dairesi'ne gönderdiği öğrenildi. Petrol Ofisi'nden 2001 yılı için tahsili istenecek tutarın faiz ve cezasıyla 2.7 milyar YTL'yi bulduğu belirtildi. Tebligatın bugün POAŞ'a yapılması bekleniyor.
Petrol Ofisi'nde tespit edilen 1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağı raporunun İş-Doğan Petrol Yatırımları AŞ'nin bağlı bulunduğu İstanbul Üsküdar Vergi Dairesi'ne dün ulaştırıldığı öğrenildi. Vergi dairesinin teslim aldığı 2001 yılını kapsayan raporda vergi kaçağının faiz ve cezası ile birlikte toplam tutarının ise 2.7 milyar YTL olduğu belirtildi. Bu tutarın tahsil talimatının en geç yarın Üsküdar Vergi Dairesi'nce Petrol Ofisi'ne tebliğ edilmesi bekleniyor. Rapor 31 Aralık 2006 tarihine kadar POAŞ'a ulaştırılamazsa 5 yıllık zaman aşımına uğrayacaktı.
TAHSİLATTA
GERİ SAYIM BAŞLADI Önceki gün yüzde 9 değer yitiren ve borsada kayba neden olan Petrol Ofisi hisseleri dün de yüzde 5 düşüşle dikkat çekti. Gelir İdaresi Başkanlığı, Petrol Ofisi'nde tahsilat için bir adım daha attı. Rapor vergi dairesine gönderildiğinden Petrol Ofisi'ne tebligat ile birlikte artık tahsilat için de geri sayım başlayacak. Petrol Ofisi'nin konuya ilişkin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na da bir açıklama göndermesi bekleniyor.
PEKİ ŞİMDİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK? Petrol Ofisi'ne tebligatın yapıldıktan sonraki sürecin ise şöyle işlemesi bekleniyor: Petrol Ofisi'nin yönetimi ya rapora itiraz ederek vergi mahkemesine götürecek ya da uzlaşma komisyonuna başvuracak. Gelirler Kontrolörleri'nin hazırladığı Petrol Ofisi ile ilgili GKR 2006/891-8-9 sayılı rapor ağustos ayında İstanbul Grup Başkanlığı Rapor Okuma Komisyonu'na gitmişti. Son olarak da, söz konusu raporun 29 Kasım 2006 günü Ankara'ya Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderildiği öğrenilmişti. Raporda, şirketin birleşme sürecinde yaptığı işlemin bir 'peçeleme' operasyonu olduğu ve 'vergi kaçırmaya yönelik bir hareket' olduğuna değiniliyor ve Kurumlar Vergisi Kanunu'na aykırı olan bu işlemler nedeniyle vergi kaybının 3 milyar YTL'yi bulabileceğine değinildiği ileri sürülüyordu. Petrol Ofisi'nin satın alma finansmanını gerçekleştirmesi için kurulan İş-Doğan Petrol Yatırımları, 21 Temmuz 2000'de akaryakıt dağıtım sektöründe faaliyet gösteren kamu şirketi POAŞ'ın yüzde 51'ini Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile imzalanan anlaşma ile 1 milyar 260 milyon dolara aldı. 12 Temmuz 2000'de Hür Pazarlama ve İthalat A.Ş. olan ismini İş- Doğan Petrol Yatırımları olarak değiştiren şirket, bu finansmanı sağlamak için döviz cinsinden bankalardan kredi kullandı.
KREDİLER POAŞ'A YÜKLENDİ Böylece 1 haftalık mazisi olan İş-Doğan Petrol Yatırımları AŞ'nin bilançosu kredi borcu ile büyüdü. Ardından, 2002 yılına gelindiğinde İş-Doğan Petrol Yatırımları yine banka kredisi kullanarak, Petrol Ofisi'nin ÖİB'de kalan yüzde 25.83'lük hissesini de satın almak için 240 milyon dolar ödedi. Böylece, finansman şirketi İş-Doğan Petrol Yatırımları'nın POAŞ'da hissesi yüzde 76.83'e ulaştı. Aynı yıl İş-Doğan Petrol Yatırımları kredi borcu ile satın aldıkları POAŞ ile birleşme kararı aldı. Bu birleşme Aralık 2002'de tamamlandı. Birleşme öncesindeki son bilançolara göre kısa ve uzun vadeli toplam borcu sadece 567 milyon YTL olan Petrol Ofisi, birleşmeyle birlikte İş- Doğan Petrol Yatırımları'nın borçlarını da (kendi satın almasında kullanılan krediler) yüklendi. Birleşme ile Petrol Ofisi'nin toplam borcu o tarih itibariyle 2.9 milyar YTL'ye fırladı. İşte Gelir İdaresi Başkanlığı da bu birleşme operasyonu sürecindeki dönemi mercek altına alarak, olası vergi kayıplarını inceledi. Nitekim POAŞ'ı kamudan devralan ve bu nedenle kredi borçlusu olan İş-Doğan Petrol Yatırımları'nın POAŞ ile 2002 yılında birleştirilmesinde, satın almada kullanılan kredilerin 300 milyon YTL'lik kur farkının şirkete gider olarak yazıldığı ve bu durumun yarattığı vergi kaybının 2002'de 1.2 milyar YTL olarak gelirler kontrolörlerince hesaplandığı öğrenildi.