Yuvacık Barajı ile ilgili bilgileri dün sizlere aktarmıştım. Bugün de YuvacıkBarajınıişletecekİZSUŞirketiileilgilienteresangelişmelerisizlerlepaylaşacağım. Yuvacık Barajı DSİ tarafından 1986 yılında ihale edildi. 1995 yılına kadar inşaat ve bağlantılı işlerin yüzde 40-45 lik bölümü tamamlanabilmişti. İzmit Belediyesi Yap İşlet Devret sistemi ile daha hızlı tamamlanmasını istiyordu ve GamaGüris,ThamesWaterileMitsiuSumitomo ile İzmitBelediyesiihaleyeçıkarılmaksızın Uygulamalı Su Satış Sözleşmesi (USSA) taslağı ile mutabakat zaptı imzalamış, ancakhenüzortadasiyasiotoriteninalınmışresmibirkararıyok. SiyasiotoriteninhenüzYap-İşlet-DevretyöntemiilebarajyapılmasınınkararıyokikenYuvacıkBarajınınyapımıyanındabunuişletecekbirdeşirketkuruluşuöngörülüyor. Gama ile İngiliz Thames-Water hemen kolları sıvayıp 02.01.1995tarihindesüperyetkilerledonatılmışİZSUşirketininanasözleşmesinihazırlıyor. İZSU ana sözleşmesi 17 Ocak 1995 tarihinde tescil edilerek şirket resmiyet kazanıyor. İşin ilginç yanı, henüz bu projeye yasal imkan tanınmamasına rağmen, bu tür girişimler tamamen İzmit Belediyesi tarafından sanki yasalmış gibi organize ediliyor. Bununla da yetinilmiyor ve İzmitBelediyeBaşkanYardımcısıİZSUşirketinemüteahhitGamafirmasınıtemsilenyönetimkuruluüyesiolarakatanıyor. Bu şirketi temsilen hazine ve yurt dışı finans kuruluşları ile yapılan sözleşmelere imza atıyor. ÜstelikbuşirketinoanakadarİzmitBelediyesiileyasalbirilişkisiyok.
YPKkararı İzmit Belediye Başkanlığının talebi üzerine, YüksekPlanlamaKurulu24Şubat1995tarihindeYuvacıkBarajınınbundansonrakibölümününyapımıveişletilmesiiçinYap-İşlet-Devretsistemiileyapılmasınakararveriliyor. İzmit Belediyesi ile konsorsiyum arasında herhangi bir yarışma veya ihale yapılmaksızın 24.08.1995tarihindeprojeninyapımıve15yıllıkişletilmesiiçin961milyondolarbedelilehazinetarafındangarantiverilmeküzereUSSAimzalanıyor . Bu sözleşme tamamen konsorsiyumun haklarını koruyan ve bir çok maddesi Hazine ile İzmit Belediyesinin elini kolunu bağlayan hükümler içeriyor. Sözleşmenin bu maddeleri eleştirilince EskiBelediyeBaşkanıSefaSirmen,bunabendeğilsiyasiotoritekararverdidiyor. Oysa siyasi otorite sadece projenin bundan sonraki aşamalarının Yap-İşlet-Devret sistemi ile yapılması öngörüyor. İhalenin ne şekilde yapılacağı ve sözleşme maddelerinin nasıl olacağı yönünde bir kararı yok. Dolayısıyla İzmit Belediyesi kendi haklarını koruyan maddelerle sözleşme imzalaması gerekirdi.
Şirketortaklığı ProjeninişverenidurumundaolanİzmitBelediyeBaşkanlığıbiranlamdaişverdiğikonsorsiyumunişletmefirmasıolanİZSU'yaortakolmakistiyor. Bakanlar Kurulundan bu konuda karar da çıkarıyor. Daha ortak olmadan ortak olacağını kafasına koymuş olacak ki 9 ay önceden BaşkanyardımcısınıGamaadınaİZSUnunYönetimKurulunakoyanİzmitBelediyeBaşkanıSefaSirmen, 19.5 milyon bedel ile şirketin yüzde 15 lik hisselerini satın alıyor. Üstelik hisseleri satın alacak 19.5 milyon doları da olmadığı için, bu parayı da yurt dışından libor artı 1 faiz ile alıyor. Sonra bu parayı vadesinde ödemediği için bu da hazinenin boynunda kalıyor. Habertürk teki Basın Kulübü programında EskiBaşkanSirmen'ebirişverenişverdiğitaşeronaortakolurmudiyesordum . Cevabı şöyle oldu. Biz İZSU şirketine ortak olmakla orayı denetleme imkanına kavuştuk dedi. Ben de kendisine sizin konsorsiyum ile imzaladığınız USSA nın 30 cu sayfasında 7/10 maddesi ile zaten dilediğiniz zaman bu şirketin her türlü uygulamaları ile hesaplarını denetleyebilirsiniz deyince açıkçası tatmin edici cevap alamadım. İzmit Belediye Başkanlığının makam aracı dahil, bir çok harcamaları da bu şirketten karşılandığı, bu giderlerin de İzmit' lilerin içtiği su faturalarına yansıdığı Sayıştay raporuna da yansımış durumda. Yarın: Sefa Sirmen'e göre Yuvacık Barajının maliyeti 1.7 milyar dolar, Hükümete göre 4.5 milyar dolar. Bunun hangisi doğru?