|
|
'Demirkırat' belgeselini izlediğimde kanım dondu
* Sizce 50'li yıllardan bu yana Türk toplumunda kadının yeri değişti mi? Epey yol alındı. Aslında o zaman kanunen daha iyi bir pozisyondaydı kadınlar. 61 Anayasası'nda hiç talep dilmeyen haklarımız vardı. Bunları koparıp almamıştık, bize sunulmuştu. Şimdi farkındayız sunulanların ve onların peşindeyiz.
* 'Hatırla Sevgili, Türkiye'nin en tartışmalı dönemlerinden birini konu alıyor. Darbeyle noktalanan bir dönem... Darbe değil, ihtilal... O zaman ihtilal diyorlardı. Benim ailem CHP'li bir aile... Ben o dönemi çok değişik şekilde algılamıştım. Kaldı ki tarihe meraklıyım... Çok okurum... Fakat Can Dündar'ın 'Demirkırat' belgeselini izlediğimdeki utancımı unutamıyorum. Çünkü o dönemi ben başka türlü algılamışım. Kanım dondu! Bütün bildiklerimi baştan gözden geçirdim. Hadi diyelim 59-60 konuşulmuyor, tartışılmıyor. Peki 80? Evren? Şu anda şahane bir şekilde resim yapıyor? Kim hesabını soruyor bunların? Onca ölen, kaybolan insan ne oldu? Nereye gitti? Niye kimse bunun hesabını sormuyor? Susurluk ne oldu? Tencere, tava sokaklara dökülmüştük...
*
Darbeler neler kaybettirdi? Türkiye'de bir daha darbe olur mu? Umarım olmaz... Birçok insan hayatını kaybetti, birçoğu savruldu, hayatlar darma duman oldu. Demokratikleşme açısından çok gerilere kaydık. Ağabeyim, Şanar Yurdatapan 'darbe' kelimesini kullandığı için Melike Demirağ ile yıllarca ülkesine giremedi. 80 darbesinden sonra inanılmaz bir apolitikleşme yaşadık. gençlere bakınca bunu görüyoruz.
|