|
|
CHP'li ama DP'linin metresini oynuyor
atv'nin Adnan Menderes dönemini anlatan 'Hatırla Sevgili' dizisinde karşımıza 'Şarkıcı Keriman' olarak çıkan Şahnaz Çakıralp, seyircinin rolünü seveceğinden emin: Metres hayatı yaşaması nedeniyle kötü bir karakter zannedilebilir ama Keriman sevgiye aç. İzleyici bunu anlayacak.
İki yıl önce CHP Parti Meclisi üyeliğine seçilen Şahnaz Çakıralp; Adnan Menderes dönemini konu edinen atv'nin 'Hatırla Sevgili' dizisinde şarkıcı Keriman rolüyle karşımıza çıktı. Üstelik de Demokrat Partili Rıza Bey'in metresi olarak! Rolü icabı Demokrat Parti'ye yakın bir duruş sergilese de, gerçekte durum farklı. "DP ve Menderes demokrasiden uzaklaşmıştı, 27 Mayıs ihtilal yönetiminin yaptığı 61 anayasası şimdiye dek yapılmış en demokratik anayasadır" diyen Çakıralp, siyasi duruşunun sanatçı kimliğinin önüne geçmediğinin de altını çiziyor: "Politikayı geçim yolu olarak görmüyorum. Kendi donanımlarımla ülkeme ne kadar fayda sağlayabilirim diye bu partide yer alıyorum..."
* 'Hatırla Sevgili' 60'lı yıllarda geçen, içinde siyasi olayların da olduğu bir dönem dizisi... O dönemler size cazip geliyor mu? Her şey gerçekten çok farklıymış o dönem... İnsan ilişkileri, kadın-erkek ilişkileri, sohbetler... Daha samimiler, daha saygılılar, çok daha hoş bir ortam var. Ama sorarsanız 'O dönemde yaşamak ister miydiniz?' diye; ben 50'ler, 60'lar diye ayırmıyorum çünkü her dönemin kendi koşullarına göre iyi tarafları var kötü tarafları var. İlla ki 60'larda yaşamak isterdim diyemem, 1800'ler de de yaşamak isterdim. Ben açıkçası dünyaya geldiğim için çok mutluyum!
* Politikayla ilgili bir sanatçı olarak, o dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz? 27 Mayıs 1960 ihtilali demokrasiden yana bir ihtilaldir. İhtilal demokrasiyi tekrardan kurmak amacına yönelikti. Tabii ki idamların olmaması gerekiyordu, siyasi idamları kabullenmek mümkün değildir ancak 27 Mayıs'ın haksız yapıldığını savunmak da zordur. Çünkü o dönem DP ve Menderes demokrasiden uzaklaşmıştı, sert ve hukuk dışı önlemler almaya başlamışlardı, basın hürriyeti ortadan kalkmıştı. 27 Mayıs ihtilal yönetiminin yaptığı 1961 yasası şimdiye kadar yapılmış en ileri, en demokratik anayasadır.
* Dizide DP'li Rıza Bey'in metresi, şarkıcı Keriman'ı oynuyorsunuz... Keriman, anne-babasız büyümüş ancak bütün olumsuzluklara rağmen çocukluğunu mutlu bir çocukluk olarak hatırlıyor. Ama çocuklu ailelere karşı bir özentisi var, öyle bir hayatın içinde olmak istiyor. Rıza'ya olan sevgisi de bir aileye duydugu özlemden. Şevkate ve sevgiye çok ihtiyacı var. Bunun altında bir yuvayı yıkmanın suçluluğu da yatıyor. Hayatında Rıza'yı bir güvence olarak görse de, onu sevdiğini çok sonra anlayacak. Onlar, Menderes-Ayhan Aydan aşkının bir suretini yaşayacaklar. 60'lı yılları ve o dönemi çok iyi biliyorum. Menderes-Ayhan Aydan aşkı üzerine de en son Can Dündar'ın 'Yüzyılın Aşkları' isimli kitabını okudum. Ama Ayhan Aydan'la ne fiziksel, ne de yaşam biçimi olarak hiçbir benzerliğim yok. Gösteri dünyasının değişimini, hırsın izini, Keriman kimliğinde süreceğiz. Aslında ilk bakışta kötü bir karakter gibi duruyor; sonuçta evli bir erkekle birlikte ama seyirci onun sevgi ve şefkat ihtiyacını çok iyi anlayacak ve sevecek.
* Şimdilik rolünüz az... İleride artacak mı? Evet. Ben dördüncü bölümde diziye girdim, yedinci bölümden itibaren de rolüm epeyce artıyor. Keriman, 68'lere gelindiği zaman Türkiye'nin en parlak, en meşhur ses sanatçılarından biri oluyor. Bu kızın diğer karakterlerle de ilişkileri, bağlantıları da olmaya başlayacak...
BUGE CANKAT - GÜNAYDIN
|