|
|
Paskalya çöreği
Maya ve bir çorba kaşığı tozşekeri 100 ml. sütte karıştırarak eritin. Ilık bir yerde kabarıncaya kadar 20-25 dakika dinlendirin. Unun ortasına kabaran maya, kalan süt, tereyağı, yumurta, mahlep, damla sakızı ve tuzu katın. Dairesel hareketlerle una yedirin. Hamur özleşene kadar 5 dakika yoğurun, üzerini mutfak havlusu ile örtüp, hamur iki katı kabarıncaya kadar ılık bir yerde yaklaşık 30 dakika dinlendirin. Kabaran hamuru 2-3 dakika yoğurun, üzerini örtüp, 15-20 dakika dinlendirip, tekrar yoğurun. 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı 3'e bölün. Parçaları 20 cm. uzunluğunda rulolar yapın. 3 adet rulonun uçlarını birleştirin, gevşek saç örgüsü şeklinde örüp, yağlanmış unlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp, 4 adet saç örgülü hamur yapın. Ayrılan yumurta sarısını zeytinyağı ile çırpın. Fırça yardımıyla hamurların üzerine sürün. Susam-çörekotu veya badem-fındık serpin. Ilık bir yerde 25-30 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkarınca üzerine örtü serin.
MALZEMELER 4 adet * 1 kg. un (elenmiş)
* 20 gr. yaş maya
* 2 su bardağı tozşeker
* 1.5 su bardağı süt ılık)
* 250 gr. tereyağı (eritilmiş)
* 4 yumurta (bir adet sarı ayrılmış)
* 1 tatlı kaşığı mahlep
* 4-5 adet damla sakızı (biraz şeker ile dövülmüş)
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı susam veya çörekotu
* 1 çorba kaşığı badem veya fındık
|