|
|
|
|
|
|
Alışveriş merkezlerinin yarışamadığı çarşı!
Orhan Veli'nin 'kapalı kutu' dediği Kapalıçarşı, yaz aylarında yaklaşık yarım milyon kişinin uğrak yeri. Emlakçılara iş düşmeyen çarşıda bir yer satın almak istiyorsanız esnafla iyi geçinmelisiniz
Türkiye'nin kültür başkenti olan ve bu yıl 5.5 milyon turisti ağırlamaya hazırlanan İstanbul'da arka arkaya alışveriş merkezleri açılıyor. Birbirine neredeyse yürüme mesafesinde olan bu alışveriş merkezlerinin müşteri kapamadığı, kapsa da sayıda yarışamadığı nokta ise meşhur Grand Bazaar, yani Kapalıçarşı. En ölü gününde yaklaşık 200 bin kişiyi ağırlayan, nisan ile eylül ayları arasında günlük ziyaretçi sayısı 500 bini bulan Kapalıçarşı, ünlü şair Orhan Veli Kanık'ın dediği gibi, adeta bir "kapalı kutu." İşte büyüleyici havası nedeniyle filmcilerin, gurmelerin vazgeçemediği, İstanbul'u her ziyaret edenin görmesi farz olan Kapalıçarşı'nın kapalı kutusunu biraz aralamak için oradaydık. Hafta içinde öğlen saatlerinde hatrı sayılır bir kalabalık vardı. Bu yıl İstanbul'a gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 8 ile 10 arasında arttığından olsa gerek esnaf bir dönem olduğu gibi kan ağlamıyor. Ama yine de bir çırpıda 'otopark ve ulaşım sorunu" sıralanıyor. Nuri Osmaniye, Beyazid Cami ile Mahmutpaşa arasında üzeri kubbelerle örtülü olan yaklaşık 3 bin 500 dükkanın bulunduğu Kapalıçarşı 30-32 bin metrekare kapalı alana sahip. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u aldıktan sonra şehrin içinde çarşılar, dükkanlar, hanlar, hamamlar, evler ve camiler yapılmasını emreder. İşte Kapalıçarşı'nın başlangıcı bu tarihlerde olur. İlk çekirdek yapı ise bugün Eski Bedesten denilen Bizans çağından kalan bir yapı. Daha sonra Kanuni Sultan Süleyman döneminde ahşap olarak çarşı büyütülür. Bugün ise 61 sokak, 4 çeşme, 2 cami ve 3 bin 500 dükkanı ile dev bir alışveriş merkezi durumunda. Yaz aylarında yarım milyon insanın uğradığı ve halen 'turistik çarşı' kimliğini koruyan Kapalıçarşı'da esnaf ile onları temsil eden Kapalıçarşı Esnafları Derneği ile bugünleri konuştuk. Dernek Genel Sekreteri Dr. Süleyman Ertaş, aslında Kapalıçarşı'nın daha çok kişiyi ağırlayabilecek iken 'gece ve pazar günü çalışan Kapalıçarşı' projesinin hayat bulamadığını ifade ediyor.
Esnaf gece çalışmaya yanaşmadı Nedeni ise esnafın yarısından fazlasının buna yanaşmaması. Ertaş, "Yılda 52 hafta demek 52 iş günü demek. Yani yaklaşık 2 aylık kiranın bedavaya gelmesi demek. Bir anket yaptırdık ve ne yazık ki esnafımızın şimdilik buna yanaşmadığını gördük. Kapalıçarşı'nın kapıları sabah saat 08.30'da açılıyor, akşam 19.30'da kapanıyor. Oysa gece de çalışsa Kapalıçarşı kendi rekorlarını kırar" diyor. Tabii, olaya emlak açısından baktığımızda buradaki dükkanların satılık ve kiralıklarının ne olduğu önem kazanıyor. Ertaş, "Burada satılık ve kiralık dükkanlar İstiklal Caddesi veya Bağdat Caddesi'nden daha pahalı değil" dedikten sonra çarşının ana caddesi olarak ifade edilen Kalpakçılar'da satılık dükkanların fiyatlarının 1 milyon doları bulabileceğini ifade ederek, "İçeriye doğru bu rakam 300-500 bin YTL arasında değişiyor. Ana caddede 4-5 bin dolar olan kiralar ise iç kısımlarda 700 bin dolar gibi rakamlara inebiliyor"diyor. Peki, Kapalıçarşı'da bir dükkan satın almak veya kiralamak için nereye gitmeli, hangi emlakçıya bakmalı? Öğrendiğimize göre Kapalıçarşı emlakçıların çalışamadığı bir bölge. Bir dükkanın satılık olduğu ya da kiralanacağı kulaktan kulağa duyuluyor ve geçmiş yıllarda olduğu gibi daha boşalmadan tutuluyor. Bir dönem 'kirası altınla ölçülen' Kapalıçarşı'da zaman zaman yine bu örneklere rastlandığı kaydediliyor.
Divan da çarşılı oldu Kapalıçarşı'da son yıllarda güzel kafeler de açılmaya başladı. Bunlardan biri Cevahir Bedesten'deki Divan Cafe.
Her marka mallarla dolu Kapalıçarşı'da dolaşırken ünlü markaların ürünlerinden başınız dönebilir. Gucci'ler, Louis Vitton'lar, Prada'lar adeta havada uçuşuyor. Birçoğu taklit ama, işçilik kalitesi açısından gerçeğinden ayırmak zor görünüyor. Taklit ürün fazla olunca, esnaf da ani baskınlara karşı değişik tedbirler alıyor. Bir esnaf, "Önceden baskın olduğunu gören camına 'cenazem var' kağıdını koyup dükkanı birkaç saatliğine kapatıyor" diyerek ilginç bir örnek veriyor
Modacılar onun dostu Danimarka Kraliyet Operası'na bile kostüm hazırlayan Ertaş, Yıldırım Mayruk, Faruk Saraç, Cemil İpekçi ve Rıfat Özbek gibi modacıların da sık sık başta kendisi olmak üzere Kapalıçarşı'dan ilham aldıklarını söylüyor.
HACER GEMİCİ
|
|
|
|
|
|
|
|
|