|
|
Şeker Yerine Bal Kullanın
Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin! Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürüuçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar ki, insanlar için onda şifalar vardır. Şüphesiz, aklını çalıştıran bir topluluk için gerçekten bunda bir delil vardır. 16 Nahl Suresi 68-69
Bugün için bir şifa kaynağı olduğu bilinen balın gücü Kuran'daki bu ayette de açıkça görülüyor. Birçok vitamin içeren bal; kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor, bakır, iyot, demir, çinko ve hatta bazı hormonları içeriyor. Yapısında bulunan şekerlerin bir başka cins şekere dönüşebilme özelliği sayesinde kolayca sindiriliyor. Kan yapımına, kanın temizlenmesine ve kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Balda değişen oranlarda antioksidan olduğu da biliniyor. Her yıl ortalama 34 kilo şeker tüketiyoruz ve böyle yaparak aslında boşa kalori alıyoruz. Vücudumuza aldığımız şeker bize sadece kalori veriyor. Bunun dışında vücut için hiçbir faydası bulunmuyor. Hatta beyaz şeker fazla tüketildiğinde metabolizmada onarılması zor bozulmalara yol açıyor. Sık sık ya da aşırı şeker tüketiminin yaşam süresini kısalttığı da artık bilinen bir gerçek. Bu durumda niye balın mucizelerinden yararlanmayalım? Yoğurt, çay, süt ve hatta kahvemizi tatlandırmak için neden bal kullanamayalım? Araştırmalar; balın yaraları iyileştirmedeki etkisini, kalp krizi ve kanseri önlemedeki yararını ortaya koyuyor. Rengi ne kadar koyuysa sağlıksal açıdan o denli faydalı olduğunu da unutmamak gerekiyor.
|