|
|
Kahvaltıya Van'dayız
Ünü ülkeyi saran Van kahvaltısının sırrı tamamen doğal ve yöreye özgü lezzetlerden oluşması. Van'da kahvaltının en iyisi ise Sütçü Fevzi'de yapılıyor
"Buralarda güneş erken doğar, o yüzden biz de sabah 05:00'de açarız," diyor Adnan Timur. Kendisi Van'da, dedesinden yadigar kahvaltıcılık işini sürdürüyor. Mekan ise babasının adıyla, yani Sütçü Fevzi diye anılıyor. Burası, Van'a ilk kez gidip de "Nerede şu meşhur Van kahvaltısını edebiliriz?" diye soranlara en çok tavsiye edilen yer. Adnan Timur'un dedesi Nusret Şahin, aslında sütçüymüş. Şahin'in damadı, yani Adnan Timur'un babası Fevzi Timur, yanında çırak olarak çalışmaya başlamış. Sonra işi kahvaltıya dönüştürmüşler. Önceleri sütün yanında 'çörek' dedikleri bir tür ekmek vererek başlamışlar işe. Sonra yavaş yavaş mönü genişlemiş. Bugün ise Van'ın ünlü balı ve kaymağı ile sucuklu yumurta, otlu peynir, tahin-pekmez gibi kalemlerin yanı sıra kavut, murtuğa, cacık gibi yöreye özgü tatlar da Sütçü Fevzi'de yiyebilecekleriniz arasında. Kahvaltının yöresel kalemlerinden başlayacak olursak; Adnan Timur'un söylediğine göre kavut, halk arasında hazır yemek olarak biliniyormuş. Yapılışı ise şöyle: Süte batırılıp kurutulmuş buğday, önce biraz kavruluyor sonra el değirmeninde çekiliyor. Bu un, eritilmiş yağda kavruluyor. En güzel tereyağında oluyor ama zeytinyağı ya da başka herhangi bir yağ ile de yapılabiliyor. Kahvaltıda genellikle üzerine bal veya reçel dökülerek yeniyor.
BİLDİĞİMİZ CACIK DEĞİL Murtuğa ise un, yumurta ve yağ ile yapılıyor. Önce yağda unu iyice kavuruyorlar. Pembeleştikten sonra çırpılmış yumurtayı üzerine döküp karıştırıyorlar ve sıcak servis ediyorlar. Cacık dedikleri ise bizim bildiğimiz cacığa pek benzemiyor. Sütün yağı alındıktan sonra yağsız kalan lordan yapılıyor. Buna maydanoz, isteğe göre biber katılarak hazırlanıyor ve sofraya tereyağın üzerine konularak getiriliyor. Bu da kahvaltı sofrasında hafif ama ilginç bir lezzet olarak yerini alıyor. Van'ın balı ve kaymağı da çok özel. Kaymak bol yağlı sütten yapılıyor. Aslında eskiden Van'da kaymaklar manda sütünden yapılırmış ama artık civarda manda azaldığı için bol yağlı inek sütünden yapılıyor. Van'da ayrıca çeşit çeşit bal var. Sütçü Fevzi'deki ise Çatak yöresinin, tamamen doğal çiçek balı. Ve otlu peynir... Koyun sütünden, bahar aylarında yapılıyor. Tuzlanıp bidonlara dolduruluyor ve toprağa gömülüyor. Sonbaharda da çıkartılıyor. Adnan Timur, 80'li yıllara kadar Van'a çok fazla turist geldiğini, ancak o tarihlerden sonra terör olayları nedeniyle sayının çok azaldığını belirtiyor. "70'li yıllarda, burada günde 600 turiste kahvaltı verdiğimiz olurdu," diyen Timur, yerli halkın da zaman zaman sabahları dışarıda kahvaltı ettiğini, genellikle de misafirlerini getirdiklerini söylüyor. Tel: (0432) 216 66 18
MELİS D. ÇALAPKULU
|