|
|
Haydi! Asılın küreklere...
1990'larda Antalya Köprülü Kanyon'da başlayan rafting macerası tüm ülkeye yayıldı. Artvin'den Kayseri'ye, Muğla'dan Rize'ye hemen her kentte rafting yapılıyor. Kano ve deniz kayağı da ilgi görüyor. Tatile çıkamayanlar artık bu sporları İstanbul'da da yapabiliyor
Çılgın gibi akan bir nehir, bembeyaz köpükler ve dalgalara hakim olma çabası... Birçokları için spor, adrenalin düzeyinin de yükselmesiyle eş anlamlı. Böyle düşünenler için yazın vazgeçilmez etkinliği ise rafting... Türkiye'de 1990'lı yılların başında yapılmaya başlanan akarsu sporlarına ilgi giderek artıyor. O günlerde Antalya'daki Köprülü Kanyon'da buluşan raftingciler artık neredeyse ülkenin her yerinde nehirde bu sporu yapabiliyor. Köprülü (Antalya), Düden (Antalya), Manavgat (Antalya) Dimçay (Alanya), Zamantı (Kayseri), Fırat (Erzincan ve Erzurum arası), Dalaman (Muğla), Melen (Bolu), Emet (Kütahya, Fırtına (Rize), İkizdere (Rize), Çoruh (Artvin) ve Göksu (İstanbul), günübirlik ya da konaklamalı turlarla adrenalin tutkunlarını ağırlıyor. Bu parkurlarda Rafting Federasyonu'nun rehber eğitimi konusunda uygulama ve denetimler yaptığı belirtiliyor. Antalya bölgesinde daha çok yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bu sporu Türkiye'den tercih edenler ise çoğunlukla gençler. 1993'te 4. Dünya Akarsu Sporları Şampiyonası'nın Çoruh Nehri'nde yapıldığını hatırlatmakta da fayda var.
AMERİKAN BOTLARI Sekiz yıldan bu yana akarsu rehberi ve eğitmen olarak görev yapan Bora Demir, raftinge gösterilen ilginin yıllar itibariyle arttığını ifade ediyor. "Rafting, Amerikan ordusunun ihtiyaç fazlası botları sivil halka satmasıyla başlamış. Önceleri bu botlar ulaşım ve taşıma amacıyla kullanılmış kısa süre sonra spor olarak rafting başlamış," diye bilgi veren Demir, bu sporda altı zorluk seviyesinin bulunduğunu söylüyor. Bu seviyelerin belirlenmesinde rapid adı verilen akarsuda beyaz ve köpüklü görünen bölgeler, nehirdeki engeller, suyun debisi ve eğim etkili oluyor. Birinci derecedekiler çok hafif bir akıntıya sahip. Altıncı derecede olan nehirlerde ise su metrelerce yüksekten dökülüyor ve geçişi uzman raftingcileri bile zorluyor.
EN ZORLUSU FIRTINA Türkiye'nin nehirler konusunda çok şanslı olduğunun altını çizen Demir, "Bizde en zorlu akarsular, Karadeniz'deki Çoruh, Fırtına ve İkizdere. Bu spora başlangıç için Antalya'daki Köprülü çok uygun. Buranın zorluk seviyesi üç," diyor. Akarsu sporları sadece rafting ile sınırlı değil. Kano da son yılların popüler hale gelen etkinliklerinden biri... Eşen Çayı'nda, Riva Deresi'nde ve Durusu'da kano, Marmaris ve Kaş'ta da deniz kayağı giderek yaygınlaşıyor. Deniz kayağı İstanbul'da Boğaz'da da yapılıyor. Bu tür sportif etkinliklerle ilgili turlar düzenleyen Patika Tur tarafından her pazar günü Poyraz'dan Paşabahçe'ye, yaklaşık 20 kilometrelik etapta gerçekleştirilen deniz kayağına siz de katılabilirsiniz. Demir, bu bölgeyi Boğaz trafiği ve akıntı uygunluğu açısından tercih ettiklerini belirtirken, sonraki etabın Adalar olacağını duyuruyor.
Halime S. KAHVECİ
|