|
 |
 |

13 milyon ton sebze çöpte
Ege Üniversitesi (EÜ) Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kılıç, Türkiye genelinde yaklaşık 13 milyon ton sebze ve meyve artığının çöpe gittiğini ifade ederek, bu atıkların silaj yemi (ekşiltilmiş hayvan yemi) yapılması halinde, yaklaşık 1 milyon 500 bin ton daha fazla süt üretilebileceğini söyledi.
Kılıç, bu konuda ''birkaç yıldır uğraş vermesine rağmen belediyeleri harekete geçiremediğini'' anlatarak, Türkiye'nin çiftçilere ucuz yem sağlayacak büyük bir imkandan mahrum kaldığını savundu.
Türkiye'de pazara sunulan sebze ve meyvelerden, evlerde ortalama yüzde 35 oranında fire olduğunu belirten Kılıç, Türkiye genelinde hallerden, pazar yerlerinden ve tarlalardan atıl kalan sebze ve meyvelerin de çöpe gittiğini kaydetti. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu
sebze ve meyveler ya çöpe gidiyor ya da tarlada çürümeye terk ediliyor. Oysa ki, belli yerlere fazla maliyetli olmayan silaj yemi atölyeleri kurarak, çöpe giden milli serveti ekonomiye kazandırmış oluruz. Çiftçiye ucuz yem sağlamanın yanı sıra, oluşan çevre kirliliğinin de önüne geçmiş oluruz.''
Silaj yemi atölyelerini kurmak için fazla bir sermayeye ihtiyaç olmadığının altını çizen Prof. Kılıç, söz konusu atölyelerin 150-200 bin YTL maliyeti olduğunu belirterek, kurulacak atölyelerin çalışma sistemlerinin de oldukça basit olduğunu kaydetti ve süreci şöyle özetledi:
''Tarladan, halden ya da pazardan toplanan sebze ve meyve atıkları bir merkezde toplandıktan sonra, kurulan atölyedeki parçalama makinelerinden geçirilecek. Parçalandıktan sonra, sebze ve meyvenin yüzde 85 olan su oranını yüzde 60'lara çekmek için sap, saman, kireç taşı, kavuz, kes gibi kuru bitkilerle karıştırıcılar vasıtasıyla harman edilecek. Daha sonra da, oluşturulan havasız ortamda, bu karışımlar 10, 50, 100, 200 tonluk paketler halinde servise hazır hale getirilecek.''
Türkiye'deki en ucuz ve hayvanlar için en değerli besinler içeren yem türünün silaj yemi olduğuna dikkati çeken Prof. Kılıç, silaj yeminin, sarımsak, pırasa ve soğan haricindeki, lahana, mısır, domates, karnabahar, enginar, elma, armut, ıspanak, havuç, patates ve benzeri sebze ve meyve atıklarından yapıldığını ifade etti.
Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Türkiye'deki bir çok belediyeye silaj yemi atölyelerinin kurulmasını teklif ettiğini, ancak hala bir cevap alamadığını dile getiren Kılıç, ''Belediyelerin hala ellerindeki hazinenin farkında olmadıklarını'' söyledi.
Kılıç, atık sebze ve meyvelerin değerlendirilmesinin çevre kirliliğinin önlenmesine de katkı sağlayacağını savunarak, böyle tesislerin sayılarının artırılması durumunda hem çiftçilerin satamadıkları ürünlerini tarlalarda bırakmayarak yeni bir geçim kaynağı bulacaklarını, geçimini hayvancılıkla sağlayan kitlenin ucuz yem elde edebileceğini, hem de belediyelerin gelir elde edeceğini söyledi.
(AA)
|