|
|
|
"Gezegenleri kolonileştirmeliyiz"
İngiliz bilim adamı Stephen Hawking, insan neslinin yok olma tehlikesi içinde olduğunu, diğer güneş sistemlerindeki gezegenlerin kolonileştirilmesi gerektiğini söyledi.
BBC radyosuna konuşan Hawking, "Er ya da geç, bir göktaşı çarpması ya da nükleer savaş tümümüzü silip süpürecek. Bundan önce uzaya yayılmalı, bağımsız koloniler kurmalı, geleceğimizi güven altına almalıyız" dedi.
İnsanlığın sürebilmesi için diğer yıldızların uydusu olan uygun gezegenlere ulaşma riskinin göze alınması gerektiğini belirten Hawking, ancak insanı aya götüren Apollo aracında kullanılan kimyasal yakıtlı roketle diğer gezegenlere seyahatin 50 bin yıl alacağını belirtti.
Hawking,
Uzay Yolu dizisinde daha önce kimsenin gidemediği yerlere gidebilen uzay gemisi "Atılgan"ın sahip olduğu gibi bir itici gücün bu sorunun çözümüne yardımcı olabileceğini kaydetti.
Bilimsel yasaların ışıktan hızlı gidilemeyeceğini söylediğini hatırlatan Hawking, madde ve karşı maddenin birbirini yok etmesi kullanılarak, ışık hızının hemen altında bir hıza ulaşılabileceğini ve böylece yakındaki bir yıldıza yaklaşık 6 yılda ulaşılmasının mümkün olabileceğini belirtti. ALS hastalığı nedeniyle tek elini kullanabilen ve bilgisayarla iletişim kurabilen Hawking, ayrıca uzaya gitme arzusunu dile getirdi. Hawking, "Ölümden korkmuyorum, ölmek için acelem de yok. Sonraki amacım uzaya gitmek" dedi.
HAWKİNG'E İNGİLİZ KRALİYET AKADEMİSİ'NİN EN BÜYÜK ÖDÜLÜ
Fizikçi Stephen Hawking'e, İngiliz Kraliyet Akademisinin bilimsel başarı dalındaki en büyük ödülü verildi.
Cambridge Üniversitesinde matematik profesörü olan 64 yaşındaki Hawking'in, kara deliklerin daha iyi anlaşılması ve sınıflandırılmasını sağlayan kuramsal fizik ve kozmoloji alanındaki çalışmasından ötürü Copley madalyasına layık görüldüğü bildirildi.
Hawking, yaptığı açıklama, ödülün çok seçkin bir madalya olduğunu ve Darwin, Einstein ve Francis Crick gibi bilim adamlarına verildiğini hatırlatarak, "Onların ekibinde olmak onur verici" dedi. Stephen Hawking, BBC radyosuyla yaptığı söyleşide de, "Bir sonraki hedefim uzaya gitmek" diye konuştu. İlk kez 1731'de verilen Copley madalyası, daha önce Charles Darwin, Albert Einstein, Louis Pasteur ve James Cook gibi bilim adamlarına verilmişti.
(AA)
|