|
|
'Gündelikçiler'in hayatı Altın Portakal'ı kazandı
Kendilerine 'temizlik işçisi' yerine 'kadın' denmesinden rahatsız olan gündelikçiler, insan gibi yaşama isteklerini Emel Çelebi'nin yönettiği 'Gündelikçi' adlı belgesel aracılığıyla anlattı. Film, '43. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Belgesel' seçildi.
Hiç tanımadığı insanların evlerini temizleyerek para kazanan, ömürleri birbirine tamamen zıt iki dünya arasında geçen gündelikçi kadınların hayatı, belgesel oldu. 'Gündelikçi' adlı belgeselde hiçbir sosyal güvencesi olmayan bu kadınların mesleki sorunları, hayata dair çelişkileri ve hayalleri en saf haliyle perdeye yansıtılıyor.
50 film arasından seçildi Emel Çelebi'nin yönettiği 50 dakikalık belgesel, 43. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Belgesel' seçilerek Altın Portakal'ın sahibi oldu. Araştırması, çekimleri ve kurgusu bir yıl süren film, gündelikçi kadınların 'insan gibi yaşama isteklerini' duyuruyor. Kadınların ev ve işyerlerinde doğal hallerini gösteren çekimler ve röportajlarla süslenen belgeselde gündelik hayatları, yaşadıkları ekonomik zorluklar, aileleri ve okutmayı istedikleri çocuklarıyla temizlik işçiliği yapan kadınların birer birey olarak portresi çiziliyor. Daha önce Türkiye'de birçok festivalde gösterilen film, aralık ayında 'Osaka 3. Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde de görücüye çıkacak. Gündelikçi kadınların işçi ve işveren ilişkisi içinde olmadığını ve kendi haklarını bilmediklerini vurgulayan yönetmen Emel Çelebi, bu belgeseli çekmeye nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: "Benim de evimde bir çalışanım vardı. Oturup karşılıklı dertleşirdik. O sırada göçmen kadınları anlatan yabancı bir kitap okuyordum. Onlar için ne yapabiliriz derken aklıma belgesel fikri geldi. Yaptığım araştırma sonucunda Türkiye'de daha önce böyle bir belgeselin hiç yapılmadığını öğrendim ve gündelikçi kadınların sorunlarını beyazperdeye aktarmaya karar verdim." Gündelikçiliğin daha çok Anadolu'dan varoşlara göç etmiş kadınlar tarafından yapılan bir iş olduğunu belirten Çelebi çekimleri de özellikle varoş mahallelerinde yaptıklarını söyledi ve ekledi:
Bir kanun istiyoruz "Gündelikçi kadınların hem kendi hem de işverenlerinin evlerinde çekimler yaptık. Bazı işverenler görüntü almamıza izin vermek istemedi. Ancak her iki tarafı da görüntüledik. Gecekonduda yaşayan kadın, lüks bir villaya temizliğe gidiyor. Aradaki tezatı vermeye çalıştık. Bazı işverenlerden 'Biz kimseye kötü davranmıyoruz' diye tepkiler geldi. Amacımız kadınları karşı karşıya getirmek değil, genel bir sorunu ortaya koymak. Biz sadece sorunların halledilmesini, gündelikçileri koruyacak bir kanun çıkmasını istiyoruz."
PERVİN METİN
|