|
|
|
İzmir'de atık alarmı!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEU) Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi(ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu, yaklaşık bir yıldır İzmit'teki İZAYDAŞ'ın İzmir'in tehlikeli atıklarını kabul etmediğine dikkati çekerek, İzmir'deki tehlikeli atıklar için en kısa zamanda yeni bir yer tespit edilmesi ve tesis kurulması gerektiğini bildirdi.
Prof. Dr. Müezzinoğlu, fabrikaların tehlikeli atıklarının nerelere atıldığının bilinmediğini, İzmir'in çevresinin tehlikeli atıklarla dolmaya başladığını ileri sürdü. Prof. Dr. Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
''İzmit'teki
İZAYDAŞ, 10 yıl önceden kontratı olan fabrikaların dışındaki fabrikalardan yaklaşık bir yıldır, tehlikeli atık kabul etmiyor. Son derece vahim bir durumla karşı karşıyayız. İzmir'in çevresi tehlikeli atıklarla dolmaya başladı. İzmir Nazım İmar Planında tehlikeli atık depolama ve işleme yeri belirlendi mi, belirlenmedi mi bu da belli değil. Çok acil bir şekilde, tehlikeli atıkların depolanacağı alternatif yerler tespit etmeliyiz.''
Tehlikeli atıkların depolanması ve bertarafı ile ilgili olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesinin, içinde üniversitelerden bilim adamlarının da bulunduğu bir ekip oluşturmasını öneren Prof. Dr. Müezzinoğlu, tehlikeli atıklarla ilgili dünyada yeni teknolojiler üretildiğini, bunların takip edilmesi gerektiğini kaydetti.
Prof. Dr. Müezzinoğlu, tehlikeli atıkların bir bölümünün doğrudan, bazılarının biyolojik arıtmadan sonra yakıldığını, bazılarının ise gömüldüğünü belirterek, ''Bu işlemleri gerçekleştiren az riskli teknolojiler var. Oluşturulacak ekip, bunları tespit ederek, atıkların niteliğine göre en uygun olanı seçmeli ve en kısa zamanda çalışmalara başlanmalıdır'' diye konuştu.
TEHLİKELİ ATIK ENVANTERİ ÇIKARILMALI
İzmir'in son bir yıldır tehlikeli atıklar yönünden risk altında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu, il genelinde çıkarılmış tehlikeli ve zararlı atık envanteri bulunmadığını ifade ederek, oluşturulacak ekibin bu envanteri de en kısa sürede çıkarması gerektiğini söyledi.
Harmandalı çöp depolama alanının tehlikeli atıklara hitap etmediğini kaydeden ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Müezzinoğlu, İzmir'in havasının, suyunun ve toprağının risk altında olduğunu, dolayısıyla da gıdaların da risk taşıdığını belirtti.
(AA)
|