Astım gebelikte zarar verir mi?
* Ben alerjik astım hastasıyım. 4.5 yıllık evliyim ve çocuk düşünüyoruz. Bilmek istediğim şey; benim 16 yıldır nefes darlığı çektiğimde kullandığım ağız spreyinin hamileliğime bir etkisinin olup olmayacağı. Günde en az 4-5 defa bir ilaç alıyorum. Bu ilaç hamile kaldığımda bebeğime bir zarar getirir mi ve daha sonra süt vermemde bir sakıncası olur mu? Sizce gereksiz yere mi kaygılanıyorum?
Astımınızın olması sağlıklı bir hamilelik geçiremeyeceğiniz anlamına gelmez. Fakat astımınızı kontrol altında tutmanız gerekir. Gebelikleri sırasında hem kadın doğumcularının hem de astımları ile ilgilenen doktorların düzenli kontrolü altında olurlarsa; diğer kadınlar gibi normal bir gebelik geçirme ve sağlıklı bir bebek doğurma şansları çok yüksek. Gebeliğin astımı kötüleştirip kötüleştirmeyeceği kesin değil. Bazı kadınlarda belirtiler ağırlaşırken, bazılarında aynı kalır, hatta bir kısmında iyiye gidebilir. Bir genelleme yapılacak olursa; şikayetleri ciddi olan hastaların belirtileri biraz daha artar. Bunun yanında, ilk gebeliklerinde sıkıntıları çoğalmayan hastaların ikinci hamilelikleri de rahat geçebilir. Astım, hiçbir zaman hamile kalmamak için bir sebep değil, ama ağır astımlılar hamile kalmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalı. Eğer astım, hamilelik sırasında kontrol altında tutulmaz ise yüksek tansiyon, ciddi kanamalar, eklampsi görülebilir ve doğum problemli seyredebilir. Bebek erken doğup, düşük doğum tartılı olabilir. Hamileyken astımı kontrol altında tutmak için yapılması gereken, her zaman olduğu gibi astımı tetikleyen dış etkenlerden uzak durulması. Bunlar kısaca;
* Üst solunum yolu enfeksiyonları,
* Nefes yolu ile alınan alerjenler,
* Bazı ilaçlar,
* Belirli gıda ve gıda katkı maddeleri,
* Fiziksel egzersiz,
* Sigara dumanı ve hava kirliliği gibi çevresel faktörler,
* Soğuk hava yada ani ısı değişimi,
* Şiddetli duygusal iniş ve çıkışlar,
* Mide reflüsü olarak sıralanabilir. Örneğin; astımı alerjenler tetikliyorsa, bu maddelerden uzak durmak, astım ataklarından koruyabilir. Eğer ev hayvanlarına alerji varsa bunlar eve sokulmaz, toza ya da akara hassasiyet gelişmişse hava filtre edilir. Yatak örtü ve çarşaflarına özen gösterilir. Yani zaten yapılması gerekenler, hamile iken daha büyük özenle uygulanmalı. Çeşitli araştırmalar, gerektiği hallerde ilaç kullanmanın, kullanmamaya göre bebeğe ve anneye daha az zararlı olduğunu gösteriyor. Çoğu doktor, nefes yolu ile sadece akciğerlere gidip, sistemik dolaşıma katılma oranı az olan küçük dozdaki inhaler (solunum yoluyla alınan) ilaçların, bebeğe zararının olmadığına inanır. Buna karşın bazı yüksek etkili inhalerlerin ve ağızdan kullanılan ilaçların, doz ayarlamaları ya da yerlerine başka ilaçların konulması için mutlaka doktor kontrolü gerekir. Doğum sırasında ve emzirirken de, gebelik sırasında kullanılan ilaçların kullanılabileceği genel olarak kabul görür. Sizin ise önce gerçek bir astım koruması ve tedavisine başlamanıza ihtiyaç var. Adından söz ettiğiniz ilaç, sadece gelen atakların tedavisinde kullanmak için uygundur. Fakat astım tedavisinin aslını, atakların gelmesini önlemek oluşturur. Bu nedenle, önce astım konusunda uzman bir hekimin kontrolü ile doğru bir tedavinin başlaması gerekir; bunu takiben sağlıklı bir gebelik ve bebek için plan yapılabilir.
Uz. Dr. Eren Eroğlu
|