Bel ölçüsünde sınır 88 cm
2006'nın güzellik kavramına getirdiği en büyük yenilik, 'dolgun vücut hatlarına eski itibarını geri vermesi' oldu diyebilirim. Sıskalık derecesine varan zayıf mankenlerin saltanatı, 1960'lı yıllarda başlamıştı. Yaklaşık yarım yüzyıl sonra basında epey yazılıp çizildiği gibi, dünyanın en önemli moda haftasında, 32-34 bedenin içine giren mankenlerin podyuma çıkması yasaklandı. Anlaşılan, son yüzyılda şişmanlığın önlenemez yükselişine rağmen, aşırı zayıflığın güzellikle özdeşleşmesi karşısında yaşadığımız şoktan sonra nihayet bir denge kurmaya doğru yol alıyoruz. Günümüz dünyasında şişmanlık ve obezite, kesinlikle büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Bunca şişmanlığın yanı sıra, kadınların 34 beden gibi gerçeküstü bir ideale kilitlenmesi, korkunç bir umutsuzluktan başka hiçbir şey getiremezdi. Kimileri zayıflama hırsından ya da zayıflıktan hasta oldu. Birçoğu daha fazla şişmanladı. Fiziki ve ruhsal sorunlar birbirini besledi. Oysa tüm araştırmalar, sağlıklı bir vücudun sıska bir vücut olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Hatta kilolu insanların daha neşeli ve uzun ömürlü olduğu düşünülüyor.
KİM ZAYIF KİM ŞİŞMAN İdeal kiloyu hesaplamak için genel olarak kullanılan yöntem, vücut kitle indeksinin (VKİ) hesaplanmasıdır. VKİ, vücut ağırlığının, 'kilogram' cinsinden değerinin, boyun 'metre cinsinden' değerinin 'karesine' bölünmesiyle elde edilir. VKİ 18.8 ve altında ise zayıf, 30 veya daha fazla ise şişman sayılırsınız! VKİ genel olarak doğru sonuç verir. Ama herkesin vücut yapısı aynı değildir. Normal kilo ya da sağlık ile estetiğin kesişme noktası kişiye göre değişir. Örneğin annemle benim aramda sadece 4 kilo fark var. Boyumuz aynı. Ama onun giysileri benimkilerden 3 beden daha büyük. Çünkü kişinin formda olup olunmadığını belirleyen sırf boyu ve kilosu değil.
KİŞİYE ÖZEL Şişmanlık ve zayıflığı nasıl ölçeceğimizi tam olarak bilmiyoruz. VKİ yeterli gelmiyor çünkü kilo standartlarında bazı boşluklar var. Bu, tamamen kişiye özel olarak değerlendirilmeli. Yaşa, cinse, beden tipine göre herkesin ayrı bir gerçeği, kendine özel normallik sınırları var.
* Kas ağırlığı: Özellikle ağır spor yapanlarda kas ağırlığı fazladır.
* Bel kalınlığı: Sağlıklı bel ölçüsü kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm olarak kabul edilir. Belin kalınlaşması iç yağlanma belirtisidir. Bu da estetiğin ötesinde sağlık sorunlarının habercisidir.
* Kemik erimesi ve kas kaybı: Yaş ilerledikçe kemik ve kaslarda erime başlar. Kilo aynı kalsa da kas oranı azalır, yağ oranı artar. Bu nedenle vücut genişler, bel kalınlaşır. Önemli olan yaşam kalitemizdir. Yani doğal gıdalarla dengeli bir şekilde beslenmek, yeteri kadar hareket etmek ve kendimizle barışık yaşamaktır.
Dr. Yasemin Fatih Amato
|