Cildimde halka gibi döküntüler var
* Son iki yıldır özellikle sırtımda, kalçamda ve kasıklarımda ortaya çıkan halka tarzında döküntüler var. Ortası soluk, kenarlara doğru hafif kabarık ve koyu renkli döküntüler oluyor. Bunlar zaman zaman çok kaşınıyor. Dikkatimi çeken şey, özellikle sıcaklarda azması. Öyle tatlı kaşınıyor ki, bazen yara yapıyorum. Nedeni ne olabilir ve ne yapmalıyım? Erdem A-Adana
Çok iyi tarif ettiğiniz rahatsızlık, yüksek olasılıkla bir cilt mantarı. Ülkemiz gibi sıcak ve nemli iklimi olan bölgelerde sık görülür. Cildin dış tabakalarına yerleşen mantarların yaptığı bu hastalık, bir insandan diğerine temas yolu ile yayılır. Bir insana direkt temas ile ya da onun havlusunu, elbiselerini ve vücudu ile teması olan özel eşyalarını kullanarak hastalığı almak mümkün. Kedi ve köpeklerden geçen tipte mantarlar da vardır; daha seyrek görülmekle birlikte şiddetli enfeksiyonlara sebep olabilirler. Tarif ettiğiniz türde cilt mantarları çok kaşıntıya sebep olabilir. Kızarıklığın kenarları kabuklanabilir ve zaman zaman küçük kesecikler halinde su toplayabilir. Hastalık ilerledikçe kızarıklık, kenarlardan dışa doğru yayılır, iç tarafları soluklaşır ve beyazlar. Buna karşın bu klasik şekil her zaman görülmeyebilir.
DİKKAT! Hastalık, erkeklerde kadınlara göre çok daha fazla görülür ve genellikle derinin kat yerlerinde, kasıklarda ve koltuk altında ortaya çıkar. Kasıklardaki hadise, penis ve torbalara pek bulaşma eğiliminde değildir. İnsanın kendi ayağındaki ayak mantarı, vücudun değişik yerlerine yayılıp vücutta, kasıkta hastalık yapabilir. Hastalığın ellerde çıkış şeklinde ise; el ayası derisi kalınlaşır, kurur ve kabuklanır; parmak araları ağrılı ve nemli olur. Genellikle teşhis, hastalığın görünüşü ile kolaylıkla konulabilse de bazen mantarların görülebilmesi için mikroskop ile inceleme gerekebilir. Mantarların tedavisinde kullanılan ilaçlara 'antifungal' ilaçlar denir ve cilt mantarının tedavisinde genellikle yüzeysel olarak kullanılacak antifungal krem ve pomatlar yeterli olur. Tedaviye başladıktan kısa süre sonra şikayetler gerileyip geçse de, tedavinin eksiksiz olması ve tekrarlamaması için doktorun önerdiği sürelerde tedaviye devam etmek önemlidir. Genellikle tedavi 2 ila 4 hafta sürmeli.
MANTAR NEMİ SEVER Döküntüleriniz yaygınsa ya da yüzeysel ilaçlar fayda etmiyorsa, doktorunuz ağızdan ilaç başlatır. Tedavi edilmeyen vakalarda, cilt ağrılı hale gelip hassaslaşır; oluşan çatlaklardan bakteriler girip daha ciddi tablolara sebep olurlar. Ciltte hastalık yapabilecek mantarlar; soyunma odası, hamam, havuz gibi sıcak ve nemli yerleri sever. İşte korunmak için yapacaklarınız:
* Spor malzemelerinizi, havlularınızı, giysilerinizi başkaları ile birlikte kullanmayın. Eğer mantar ile karşılaştığınızı, size bulaşabileceğini düşünüyorsanız; şüpheli eşyalarınızı, giysilerinizi sıcak suda, mantar öldüren sülfürlü sabunlarla yıkayın.
* Soyunma odaları, hamam, havuz gibi yerlerde terlik giyin.
* Pamuklu giysiler giyin; iç çamaşırı ve çorapları sık değiştirin.
* Cildinizi kuru ve temiz tutun; banyodan sonra vücudunuzu tamamen kurutun.
* Eğer ayaklarınızda mantar varsa, önce çorabınızı sonra iç çamaşırınızı giyin; böylece iç çamaşırınıza bulaşan mantarın kasıklarınızda hastalık yapmasına engel olursunuz.
* Evcil hayvanlarınızda tüy kaybı olan bölgeler varsa mutlaka bir veterinere başvurun.
Uz. Dr. Eren Eroğlu
|