Her mevsimin en sağlıklısı: Balık
Kirlilik nedeniyle sağlığa zararlı olabileceği gerekçesiyle balık yemeyi bırakanlara uzmanlardan uyarı geldi. ABD'de yapılan bilimsel bir çalışmanın sonuçları; balık yemenin faydalarının bu riski gözardı etmeye yetecek kadar fazla olduğunu ortaya koydu. Son 20 yılda yapılan araştırmaları bir araya getiren uzmanlar, balığın yararları yanında zararının çok az olduğu sonucuna vardı. Kirli sularda bulunan balıkların tüketilmesiyle alınabilecek bu kimyasalların, kırmızı et, tavuk, yumurta ve tereyağı gibi diğer hayvansal kaynaklı gıdalardan alınabileceği de vurgulandı. Uzmanlar, her şeye rağmen balıktan alınacak omega-3 yağının sağlığa büyük faydaları olduğunu belirtti. Araştırmalar, balık yemenin kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 36 oranda azalttığını ortaya koyuyor. Ayrıca omega-3, anne karnındaki bebeğin ve küçük çocukların beyin gelişimini olumlu etkilediğinden, hamilelere ve annelere de balık yemeleri tavsiye ediliyor. Sağlıklı bir yaşam için haftada iki öğün balık yemeyi ihmal etmeyin.
|