Avrupa Birliği'nde kış saati uygulamasının ekonomik açıdan bir fayda sağlamadığı yönünde eleştiriler giderek yükseliyor. AB konuyu 2007'de görüşecek.
Pazar sabahı saat üçte saatlerin bir saat geriye alınmasıyla birlikte kış saati uygulamasına geçildi. Diğer yandan her yıl olduğu gibi ilk olarak 1916 yılında İrlanda'da kullanılmaya başlanan kış saati uygulamasının ekonomik kazancının ne olduğu yönündeki tartışmalar da hızla yaygınlaşıyor. Özellikle Avrupa Birliği (AB) içerisinde uygulamanın ekonomik bakımdan hiçbir kazanç getirmediği, tam tersine zarara yol açtığı yönünde açıklamalar gün geçtikçe artıyor. Bu nedenle Avrupalılar konuyu 2007 yılında Avrupa Parlamentosu'nda masaya yatırmayı planlıyor. AB saat ayarlamasının ekonomik bir fayda getirmediğine karar vermesi halinde uygulamaya son verecek. ABD ise uygulamanın faydasına inanıyor ve en az 2015 yılına kadar daha kullanmayı planlıyor.
UYUM
ZORLAŞIYOR Yürürlüğe girdiği dönemlerde uygulamanın özellikle gün ışığından daha fazla yararlanılacağı için ülke ekonomilerine kar sağlayacağı düşünüldü. İlerleyen yıllarla birlikte uygulama enerji tasarrufu sağlayacağı gerekçesiyle daha da desteklendi. Ancak yapılan araştır malara göre başta resmi kurumlar olmak üzere birçok şirkette ışıklar bir saat önce kapanıyor, evlerde de yaz uygulamasına göre güne bir saat daha önce başlandığı için kaloriferler daha erken yanmaya başlıyor. Ayrıca saatlerin sürekli ileri ve geri ayarlanması için ayrılan zaman ve zaman ayarında yapılan hatalar aslında amaçlanan tasarrufun çok daha fazlasını alıp götürüyor. Diğer yandan uygulamanın sağlık açısından da sakıncalarının olduğu ifade ediliyor. Yaz saatine alışan insan vücudunun kış saatine geçişlerde bünyeye göre 2 ile 4 hafta arasında zamana ihtiyaç duyduğu ve bu geçiş sürecinde psikolojik sıkıntılara yol açtığı belirtiliyor.