AB, malına, sermayesine ve vatandaşına engel istemiyor
AB, kamu ihalelerinde yabancı yatırımcının önünün açılmasını ve Rum ulaşım şirketlerinin önündeki engellerin bir an önce kaldırılmasını isterken, bazı sektörlerde çalışmak için TC vatandaşı olma zorunluluğunu eleştirdi.
Avrupa Birliği'nin (AB) 8 Kasım'da açıklanacak Türkiye'ye ilişkin taslak İlerleme Raporu'nda, Türkiye'deki yabancı sermaye ve çalışanların önündeki engellerin kaldırılması istendi. Raporda kamu ihaleleri konusunda bir ilerleme kaydedilemediği, aksine gerileme yaşandığı belirtilerek, yabancı firmaların katılımının sınırlı olması eleştirildi. "Bölgesel Kalkınma Ajansı'nın önemli miktarlarda paralar yönetmesi nedeniyle Kamu İhaleleri Yasası'ndan muaf tutulması kamu maliyesi üzerinde ciddi etkiler yaratacak" denilen raporda, bu şartlar altında yabancı yatırımcılara yönelik ayrımcılığın artacağı kaydedildi. Raporda, yabancı yatırımcıların önündeki teknik ve idari engellerin devam ettiği belirtilerek, şu noktalar vurgulandı:
İKÂMET SORUNU VAR Hizmetlerin Serbest Dolaşımı konusunda Türkiye bir ilerleme kaydedemedi. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren AB vatandaşlarının Türkiye'de ikamet etmeleri konusunda yaşanan sorunlar sürüyor. Ayrıca, avukat, doktor, dişçi, bakıcı, özelgüvenlikçi ve hava trafik memurlarının çalışmaları için vatandaşlık sınırlaması uygulaması devam ediyor. Türk vatandaşı olmayan kişiler bu sektörlerde çalışamıyorlar. Posta hizmetleri konusunda tekel devam ediyor. Türk posta işletmeleri henüz AB müktesebatına uygun değil.
RUMLARA AÇILIN Türkiye, ulaşım politikasının uyumlaştırılmasında gelişme sağladı. Buna karşın, Kıbrıs Rum Havayolları ve diğer Kıbrıs Rum ulaşım şirketlerine Türk hava sahasında uygulanan kısıtlamalar ile Türk ve Rum Sivil Havacılık yetkilileri arasındaki iletişimdeki kısıtlamalarda hiçbir gelişme kaydedilemedi. AB üyeleri ile ikili anlaşmaları gereği Türkiye, tüm AB hava taşımacılığı şirketlerine milliyet temelinde ayrımcılık yapmaksızın izin vermeli. Ayrıca, Kıbrıs Rum bandralı gemiler ile Kıbrıs Rum mallarını taşıyan gemilere uygulanan kısıtlamalar sürüyor. Türkiye'de kayıtlı yük taşıyan araçların 200 binden fazlasıAvrupa standartlarına uygun değil. Fazla yük taşıyan araçların denetimindeki ve ulaşım denetimindeki eksiklik trafik kazalarında artışa neden oluyor.
MEDYADA KISIT VAR Radyo televizyon yasasında hâlâ sorun olduğunu söylemek mümkün. Yabancı kuruluşları ile sermayenin ülkeye girişindeki sınırlamalar sürüyor. Bu yasanın, AB müktesabatına uyumlu hale getirilmesi gerek, ancak bu konuda gerekli adımlar atılmadı. Yabancı yatırımcıların medya kuruluşlarında yüzde 25'ten fazla hisse almasına olanak sağlayan yasa da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildi; o zamandan bu yana da gündeme gelmiyor. Ayrıca, antiterör yasa tasarısının radyo ve televizyoncular için öngördüğü cezalar çok yüksek. Tasarı yasalaşırsa, mahkemeler yayınları durdurabilecek, savcıların bile yayını 15 gün ile 1 ay arasında durdurma yetkisi olacak.