İlerleme Raporu'nda ithal içki ve sigara duyarlılığı!
AB'nin taslak İlerleme Raporu'nda, malların serbest dolaşımındaki kısıtlamalara dikkat çekilerek, özellikle ithal tütünde ve sigarada yüksek vergilere 'acilen ve bir an önce son verilmesinin' istendiği vurgulanıyor.
Avrupa Birliği (AB), alkollü içecek, tütün ve sigarada 'ithalatında engel istemiyor'. AB Komisyonu'nun 8 Kasım'da açıklanacak İlerleme Raporu'nun taslağında sık sık içki ve sigara ithalatı sırasındaki kısıtlamalara işaret edilirken, 'engeller kalksın' ifadesine yer verildi. İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Gümrük Müsteşarlığı'nın üç yabancı içki firmasına kestiği ceza ile ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan'a 'üstü kapalı tehditlerin bulunduğu' bir mektup yazdığının ortaya çıkmasının ardından AB Komisyonu'nun taslak ilerleme raporunda da 'içki ve sigara ithalatındaki' duyarlılık dikkat çekti. Raporun malların serbest dolaşımını konu alan birinci bölümde müktesebata uyum konusunda eksikliklerin devam ettiği belirtilerek, "Alkollü içeceklerin ithalatı konusunda getirilen kısıtlamalar Gümrük Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü uygulamaları ile bağdaşmıyor" denildi. ACİLEN
SON VERİLSİN Rekabetler hukuku bölümünde de, "Alkollü içeceklerin piyasaya girişini oluşturacak rekabet ortamı bulunmuyor. Bu alanda herhangi bir düzenleme kaydedilmedi" ifadesi yer aldı. Raporun vergilendirme ile ilgili kısmında ise bu kez ithal tütün ve sigaradaki yüksek vergilerden şikayet edilerek, "Türkiye sigara ve tütün ithalatında vergi ayrımcılığı uygulamaya devam ediyor. İthal tütüne ton başına 3 bin dolar, ithal sigara paketine de 0.4 dolar vergi uyguluyor. Bu vergilere acilen ve bir an önce son verilmesi gerekiyor" denildi.