|
|
|
|
|
|
Alfabeyi öğrenmek artık hem eğlenceli hem kolay
Geçtiğimiz ay çıkan 'ABC Müzikli Alfabe' adlı albüm, çocukların alfabeyi müzik eşliğinde öğrenmelerini hedefliyor. Projenin mimarlarından Tekin Özertem iddialı konuşuyor: Eğlence ve eğitimin iç içe geçtiği albümü küçük-büyük herkes sevecek.
Çocuklara yönelik eğitici çalışmalarıyla ve yapımcılığını üstlendiği çocuk programlarıyla tanınan Tekin Özertem ile Türkiye'nin en iyi müzisyenleri arasında yer alan Doğan Canku bir araya geldi ve 'ABC Müzikli Alfabe' adında bir albüm hazırladı. Sony DMG tarafından 14 Eylül'de satışa sunulan ve toplam 30 parçadan oluşan CD, Türkiye'nin ilk müzikli alfabe albümü niteliğini taşıyor.
DİLDE YOZLAŞMA BİTSİN Projenin fikir babalarından Tekin Özertem, "Konfüçyüs; 'Dilini yitiren bir ulus yok olmaya mahkumdur' demiş. Biz de dilimizdeki yozlaşmanın önüne geçebilmek için, işe çocuklardan başlamak istedik ve onların alfabeyi daha iyi öğrenebilmeleri için müzikli bir albüm hazırladık" diyor. Eğlence ve eğitimin iç içe geçtiği bu projenin detaylarını 23 Nisan Çocuk Şenlikleri'ni Türkiye'ye kazandıran isim olarak da tanınan Tekin Özertem ile konuştuk...
* 'ABC Müzikli Alfabe' projesi nasıl doğdu? Müzikli alfabeyle ilgili ilk çalışmayı 1973'te TRT'de benim yazıp yönettiğim 'Bizim Sokak' adlı programda yapmıştık. Yıllar sonra bu albümü çıkarma fikri, Türk dilinde oluşan yozlaşmayı gördükten sonra oluştu. Bir şeyleri düzeltmek için işe alfabeden başlamamız gerektiğini düşündük; Doğan Canku ile harekete geçtik. BİR İLK NİTELİĞİ TAŞIYOR
* Türkiye'de ilk defa mı bir müzikli alfabe albümü çıkarılmış oldu? Evet. Ama alfabenin müziklenmesi ilk kez 1928 yılında olmuş. Atatürk İstiklal Marşı'nı besteleyen Zeki Üngör'e bir de alfabe marşı besteletmiş. O çalışmadan sonra bu ikinci müzikli alfabe çalışması. Ancak albüm olarak bir ilk.
* Projeyi hazırlarken eğitmenlerle temasa geçtiniz mi? Hayır çünkü benim hem tiyatro, hem çocuk psikolojisi, hem de klasik diller edebiyatı eğitimim var. Bu projede kendi uzmanlığımdan yararlanmam yeterli oldu.
* Albümde kaç şarkı var? 29 harfin her biriyle ilgili bir şarkı, bir de alfabe şarkısı var. Şarkıların tamamının sözlerini ben yazdım. Besteleri de Doğan Canku yaptı. Şarkıları yorumlayanlar arasında Doğan'ın kızı Ece de var.
BÜYÜKLER DE DİNLEYECEK * Albümde genellikle ritmik melodilere yer vermişsiniz... Çocukların büyükler için yapılmış şarkıları söylemeye özendiklerini bildiğimiz için o ritimlerde parçalar yaptık. CD'de Azeri müziği de var, türkü formu da, Rock'n Roll da. Bu CD sadece çocuklar için değil, 4 yaşından itibaren herkes için. Şarkıları dinlerken çocuklar kendilerini büyük gibi hissedecek, büyükler de içlerindeki çocuğu yeniden keşfedecek.
* Müzikle eğitimin çocukların alfabeyi öğrenmelerine nasıl bir katkısı var? Müziğin eğitimde kolaylaştırıcı bir etkisi var. Bildiğiniz bir şarkının sözlerini müziksiz söylemeye çalışın, zorlandığınızı görürsünüz. Oysa müzik eşliğinde söylerken sözcükler kendiliğinden ağzınızdan akar. O bakımdan müzik eşliğinde eğitim çok önemli ve yararlı.
* Aynı zamanda eğlenceli de... Kesinlikle. Bizim okullarımız maalesef asık yüzlü. Oysa özellikle birinci sınıf öğrencileri için eğitim şen şakrak olmalı. Bir atasözümüz vardır; 'Oynamayan tay, at olmaz' diye. Oynamayan çocuk da iyi bir yetişkin olamaz. Oyun çocuk için sonsuz bir yaratıcılık alanıdır. Müzikli alfabe çocukların sınıfta öğretmenleriyle keyifli vakitler geçirmesini sağlayacak. Ben şarkıların sözlerini yazarken çok eğlendim. Eminim insanlar da dinlerken eğlenecek. Bence bu yıl, okuma bayramlarında da çok büyük şenlik yaşanacak bu albüm sayesinde.
BİR DE SİTE KURACAKLAR * Albümde ünsüz harfler yanlarına 'e' eklenerek telaffuz edilmiş. Oysa günümüzde birçok insan ünsüz harfleri yanlarına 'a' ekleyerek okuyor... Türkçe'de ünsüzler yanlarına 'e' ünlüsü alarak ünlenirler. Ülkemizde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'Kata- te-ce' diye okunuyor. Oysa kaka pis demek. Dilde bir aşağılık kompleksi de yaşıyoruz. Özellikle gençlerde dil bilinci yaratmamız şart. Ben bugüne kadar kurulmuş Türk devletlerinin yıkılmasını Türkçe'yi unutmalarına bağlıyorum. Atatürk'ün harf devrimini yapmasının nedeni de Türk'ün Türkçe ile birleşerek kendini ifade etmesini sağlamaktı.
* Yeni projeleriniz var mı? Sırada bir müzikli alfabe sitesi çalışmamız var. Sitede çocuklar Türkçe ile bilgisayar aracılığıyla yakından ilgilenecek. Oynayarak Türkçe'yi ve sözcüklerin doğru telaffuz edilişlerini öğrenecek.
ECE SARUHAN - GÜNAYDIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|