Keyifle Okuyun, Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Fırında kıymalı pırasa Malzemeler * 1 çorba kaşığı zeytinyağı * 3 diş sarmısak * 1 paket hindi kıyma * 2 çorba kaşığı worcestershire sosu * 2 çorba kaşığı balzamik sirke * 2 çorba kaşığı domates salçası * 20 gr. tereyağı * 500 gr. pırasa * 800 gr. patates * 150 gr. cheddar peyniri * 4 adet yumurta * 1 su bardağı krema * 1 çorba kaşığı elma sirkesi Isıtılmış yağda, sarmısak ve kıymayı hafif ezerek karıştırıp 4-5 dakika soteleyin. Ayrı bir kapta worcestershire sosu ve balzamik sirkeyi karıştırarak salçaya katın ve kısık ateşte, karıştırarak sos koyulaşıncaya kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Büyük bir kaseye alıp, üzeri kapalı olarak sıcak tutun. Pırasaları ısıtılmış tereyağında, orta ateşte sallayarak yumuşayıncaya kadar pişirip ateşten alın ve kapalı olarak sıcak tutun. Patatesleri yumuşayıncaya kadar pişirip süzün, çatalla püre kıvamına gelinceye kadar ezin. Peyniri katıp, harmanlayın. Pırasaları 15x30 cm. ebatında yağlanmış bir fırın kabının tabanına yerleştirin. Üzerine balzamik sirkeli sosu sürüp, sırasıyla kıymalı karışım ve patates püresini yayın. Yumurta, krema ve sirkeyi mikserle hafifçe çırpın ve malzemenin üzerine gezdirip, en az 5 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Ters çevirerek çıkarın ve servis yapın.
Lor dolaması Malzemeler * 250 gr. lor * 3 adet yumurta * 1/2 kg. un * 1/2 su bardağından 1 parmak fazla zeytinyağı * 1/2 su bardağı su * Ayçiçek yağı, Şurubu için: * 1 kg. tozşeker * 1 limonun suyu * 4 su bardağı su Öncelikle toz şeker, limon suyu ve suyu kaynatın. Hazırladığınız şerbeti soğumaya bırakın. Unu, yumurtayı, suyu ve zeytinyağını karıştırıp iyice yoğurun. Hazırladığınız hamuru 1 cm. kalınlığında merdane ile açın ve 10 cm. uzunluğunda, 5 cm. genişliğinde şeritler kesin. Bu şeritlerin içine lor peyniri koyup, rulo haline getirin. Avuç içi yardımıyla yuvarlayarak uzun fitiller halinde gül şeklinde dolayın. Ayçiçek yağında kızartın ve daha önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbetin içine alın. Şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın.
Fırınlanmış sebzelerle biftek Malzemeler * 4 dilim biftek * 1 adet orta boy soğan * 3 çorba kaşığı zeytinyağı * Sirke * 60 gr. rokfor peyniri * 100 ml. krema * 2 adet kabak * 1 adet havuç * 200 gr. brokoli * 2 diş sarmısak * 1 dal biberiye * Tuz * Karabiber Isıtılmış bir çorba kaşığı yağda soğanları 2-3 dakika soteleyin. Sirkeyi katın, kısık ateşte sirke yarı yarıya azalıncaya kadar pişirin. Peynir ve kremayı ekleyip, kaynama noktasına kadar ısıtın. Kalan yağı ısıtın, sebzeleri, sarmısak ve biberiyeyi yaklaşık 5 dakika soteleyip fırın tepsisine alın. 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Sıcak tutun. Etlere karabiber serpin, ısıtılmış tavada her iki yüzünü 3'er dakika pişirip, fırın tepsisine alın. 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Sosu ısıtın, etlerin üzerine gezdirin ve sebzelerle servis yapın.
|