ERBAK Uludağ gazozları, Tüketiciler Birliği'nin TÜBİTAK'a yaptırdığı 'Gazozda alkol var' tartışmasının ardından dün bir açıklama yaparak, bazı meyve ve sebzelerdeki alkol oranının gazozlardakinin 22 katı olduğunu açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, gazozlarda litresinde en fazla binde 1.56 gram olarak tespit edilen alkol oranının patateste binde 4.47, yoğutta 2.48, hurmada da binde 1.90 olduğunu duyurdu. "Uludağ Gazozu'nda da binde 1.56 oranında alkol (etanoletil alkol) bulunduğu ile ilgili haberler nedeni ile aşağıdaki bilgilendirmeyi yapmak zorunluluğu hissettik"denilen açıklamada, doğada bulunan bir çok meyve ve sebzenin doğal yapısında değişik oranlarda ethanol (etil alkol) bulunduğuna dikkat çekildi. Etanol miktarı meyve ve sebzenin olgunluk derecesine ve ihtiva ettikleri şeker miktarlarına göre değiştiğine dikkat çekilen açıklamada, meyve ve sebzelerin olgunlaştıkça fermente olduğunu yan ürün olarak etanolün ortaya çıktığını belirtti.
BAKANLIK
5 GRAMA İZİN VERİYOR 16-18 Ekim tarihleri arasında Bursa TÜBİ- TAK'ta yapılan analiz raporlarına da yer verilen açıklamada günlük hayatta tüketilen bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği etil alkol miktarları da verildi. Tarım Bakanlığı'nın alkolsüz içecekler tebliğinde alkol miktarına litrede 5grama kadar izin vermesinin nedeninin de içeceklerde kullanılan doğal aromalardan ve meyvelerden dolayı oluşacak ethanol miktarları olduğu kaydedildi.