|
|
|
İki editöre 301'den dava
ABD'li yazar Noam Chomsky ve Edward S. Herman tarafından yazılan ''Rızanın İmalatı'' adlı kitabın Türkiye'deki yayıncısı, 2 editörü ve çevirmeninin yargılanmasına başlandı.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Aram Yayıncılığın sahibi Fatih Taş, dava konusu kitabın editörleri Ömer Faruk Kurhan ve Lütfü Taylan Tosun ile çevirmen Ender Abadoğlu katıldı.
Duruşmada söz alan Fatih Taş'ın avukatı Özcan Kılıç, dava konusu kitabın yazarlarının yaşadıklarını ve Türkiye'de yargılanmalarının mümkün olduğunu düşündüğünü söyledi.Sanıklar hakkında dava açılabilmesine olanak veren Basın Kanunu'nun 11. maddesinin Anayasaya aykırı olduğunu savunan Kılıç, bu konunun bekletici mesele yapılmasını istedi.
Hakim
Sevim Efendiler, Anayasaya aykırılık iddiasının yerinde görülmediğini belirterek, talebi reddetti.Sorguları yapılan sanıklardan Ender Abadoğlu, kitabın çevirmeni olduğunu belirterek, kitabı herhangi bir tahrifat yapmadan çevirdiğini söyledi.
Kitaptaki fikirlerin yazarlara ait olduğunu, bu fikirlerden dolayı çevirmeninin sorumlu tutulamayacağını savunan Abadoğlu, ''Benzer şekilde Fransa Meclisinde Ermeni soykırımıyla ilgili lehe görüş bildiren Fransız parlamenterlerin görüşleri televizyonlarda ve gazetelerde çevrilerek yayınlanmıştır. Bu beyanatların çevirmenleri ile ilgili herhangi bir dava açılmamıştır. Dolayısıyla çevirmenlerin sorumlu tutulamayacağını düşünüyorum'' dedi.
Lütfü Taylan Tosun da, dava konusu kitabın editörlüğünü yaptığını, işinin kitabın orijinalinden doğru tercüme edilip edilmediğini ve güzel bir Türkçe ile anlatılıp anlatılamadığını denetlemek olduğunu söyledi.
Kitabın orijinaliyle çevirisi arasında bir farklılık görmediğini, eserde suç unsuru olabileceğini düşündüğü bir noktaya da rastlamadığını belirten Tosun, suçlamayı kabul etmediğini bildirdi.Fatih Taş ise kitabın orijinali ile Türkçesi arasında fark bulunmadığını, herhangi bir çarpıtmadan bahsedilemeyeceğini belirterek, şöyle konuştu:
''Kitabın yazarları yaşıyor. Benim, editörlerin ve çevirmenin, yazarların düşüncesinden dolayı yargılanmamız yanlıştır. Kaldı ki, kitap bir medya analizidir. Uluslararası alanda bilinen ve önemli bir eserdir. Yargılanmaması, Türkiye'ye kazandırılması teşvik edilmelidir. Kitapta herhangi bir suç unsuru olduğunu düşünmüyorum.''
TCK'NIN 301. MADDESİNE ELEŞTİRİ
Ömer Faruk Kurhan da, kitabın editörlerinden biri olduğunu belirterek, ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik'' suçlamasıyla kitap arasında bir ilişki kuramadığını söyledi.Kitabın böyle bir işlevinin olabileceğine inanmadığını ifade eden Kurhan, şöyle konuştu:
''301. maddeyle ilgili olarak da, bu maddenin ruhu devleti ve kurumlarını dokunulmaz kılmak ve suç işleyemeyeceği iddiası üzerine kurulduğu için yasanın keyfi yoruma açık olduğu düşüncesindeyim. Kitapta savcılık makamının, devlet ve kuruluşlarına dönük bir suçlamanın olduğu iddiası doğrudur. Çünkü 90'lı yıllarda yaşanan savaşta bir etnik temizliğin yapıldığı ve bu sırada soykırım anlamına gelecek bazı suçların işlenmiş olduğu savı vardır. 301. maddenin ruhu korunduğu sürece bu tür davalar açılmaya devam edecektir. Devleti eleştirmenin ötesinde anarşizan ya da radikal özgürlükçü tezler suçlama konusu olacaktır.''Ender Abadoğlu'nun avukatı İnan Yılmaz da, ''Bizim ceza yargılamamız modern bir yargılamadır. Evrensel şöhrete sahip bir yazarı, dil bilimciyi, felsefe doktorunu, profesörü yargılıyorsak, bu kişiye kendisini bu memleket mahkemelerinde savunma hakkını tanımamız gerekir'' diye konuştu.
Fatih Taş'ın avukatı Özcan Kılıç da, kitabın bütünü okunduğunda ABD'nin eleştirildiğinin görüleceğini söyleyerek, böyle bir bütünsellik içinde sanıkların kitabı yayınladıkları için yargılanmalarının garip bir durum olduğunu savundu.Duruşma, sanıkların avukatlarının beyanlarını yazılı sunmaları için ertelendi.
Duruşma sonrası basın açıklaması yapan Fatih Taş, yayınladıkları ''Savaş Ganimetleri'' adlı kitapta Türkiye'de ilk defa çevirmenlere dava açıldığını öne sürerek, ''Bu davada da ilk kez editör de yargılanmaya başlandı. Bundan sonra yayıncı, yazar, çevirmen üçlüsüne editörün de eklendiğini gösterdi. Yakında dağıtımcı, kitapçı ve okura da dava açılırsa şaşırmamanızı öneririm'' dedi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Aram Yayıncılık tarafından yayınlanan, yazarları Edward S. Herman ve Noam Chomsky olan ''Kitle Medyasının Ekonomi Politiği, Rızanın İmalatı'' adlı kitabın özellikle başlangıç bölümünde suç unsurlarının bulunduğu belirtiliyor.
Sanıkların, kitabın yayımı konusunda anlaştıkları ve düzenlemeleri birlikte yaptıklarından hepsinin sorumluluğunun mahkemece değerlendirilmesi gerektiği belirtilen iddianamede, sanıkların ''Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek'', ''Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılamak'' suçundan 1.5 ile 6'şar yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.
|