|
|
|
|
|
'Tarih, seçim sandığı için malzeme olamaz'
Brou, "Meclis yasalar yoluyla görüş bildiremez" dedi. Alman işgali sırasında Yahudi soykırımına ortak olan Vichy dönemi arşivlerine de atıfta bulundu.
Fransa meclisinde geçen hafta kabul edilen "Ermeni soykırımını inkar yasa tasarısı" hakkında Türkiye'den olduğu gibi Fransa'dan da tepkiler geliyor... Ülkenin en saygın 19 tarihçisinin tasarıya karşı çıkmasının ardından öğrenciler de isyan bayrağı çekti. 12 tarih ve sanat tarihi öğrenci derneğini toplayan federasyon, "Türk halkının yapacağı hafıza çalışmasının şimdiden küçümsendiğini ve teklifin Türk halkında derin yaralar açacağını" bildirdi.
CHIRAC'A MEKTUP Federasyon Başkanı Pierre Marie Brou (22), tasarı konusunda Cumhurbaşkanı Chirac, Başbakan Villepin ve Avrupa İşleri Bakanı Colonna'ya mektup gönderdi. Tasarının Senato'dan da geçerek yasalaşması durumunda parlamenterlerden Anayasa Mahkemesi'ne gitmesini isteyeceklerini söyledi. Brou, tepkilerini SABAH'a anlattı:
VICHY ARŞİVLERİ
* Meclisin konusu ne olursa olsun tarihle ilgili yasa yazmayagirişmesi resmi tarih yazılması anlamına gelir. Gerçek tarih duygularla, tarafların militanlarına bakarak yazılmaz. Nedenler, neticeler hepsi süzgeçten geçirilir. Bu bir tarihçi çalışmasıdır. Milletvekili değil...
* Meclis 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlayarak tarihçilerin işine karıştı. İnkar yasasıyla durumu iyice alevlendirdi. Türkiye'de bir çalışma ve tartışma var bu konuda. Meclis bu tartışma ortamına da mani oluyor böylece. Halbuki, kolay bir iş değil hafıza çalışması yapmak. Fransa'da hala ihtilal dönemine, Alman işgali sırasındaki Yahudi soykırımına ortaklık eden Vichy hükümetine ilişkin açılmamış arşivler var.
* Milletvekilleri tarihi, seçim kampanyaları için malzeme olarak kullandı. Tarih konusunda bireysel görüşlerini verebilirler. Ama meclis kurumsal olarak yasalar yoluyla görüş bildiremez.
BELKIS KILIÇKAYA
|