|
|
|
"AKP yüzde 25 oy alacak"
Türkiye'de gelecek yıl yapılacak seçimlerde AKP'nin çoğunluğunu koruyamayacağı, koalisyon kurulacağı öne sürüldü. Washington Times gazetesi, AKP'nin laiklikten İslamcı kökten dinciliğe kaydığı iddiasına yer verirken "Gelecek yılda yapılacak seçimlerin sonucu, Türkiye'nin Batı'nın dostu olmayı sürdüreceğini ya da düşman İslamcı Ortadoğu'ya daha derin bir biçimde kayacağını belirleyebilir" yorumunu yaptı.
Washington Times gazetesi, başyazısında "Türkiye'nin siyasi geleceği"ni değerlendirdi. Muhafazakar gazete, yapılan çeşitli kamuoyu yoklamalarının AKP'nin gelecek yıldaki seçimlerde 2002'ye göre daha az oy alacağını gösterdiğini kaydetti.
Gazete,
Washington'daki Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'nün Türkiye uzmanı Soner Çağatay'a dayanarak verdiği verilere göre, Türkiye'de bugün seçim yapılsa AKP'nin yüzde 25 civarında, CHP ve MHP'nin ise yüzde 20 civarında bir oy alabileceğini yazdı.
Dört partiden oluşan bir parlamento olasılığının da bulunduğunu kaydeden gazete, seçimlerde AKP'nin oylarının yüzde 30'unu alsa da çoğunluğunu kaybedeceğini ve bir koalisyon hükümetinin kurulması gerekeceğini savundu.
Bazı muhalefet partilerinin güçlü örgütsel yapılarına olmasına karşın Başbakan Erdoğan gibi "karizma" olan liderlerden yoksun olduklarını öne süren gazete, çeşitli muhalefet partilerinin durumunu değerlendirirken de CHP'yi Tony Blair liderliği öncesi İngiliz İşçi Partisi'ne benzetti.
PKK SORUNUNUN DEVAMI MHP'YE YARADI
Washington Times, MHP'nin AKP'nin PKK sorununu çözemediği algılamasının MHP'ye yaradığını belirtirken PKK sorununun Türkiye-ABD ilişkilerinin tezkere sorununun ardından düzeltilmesinde engel oluşturduğunu öne sürdü. Gazete, "CHP ve MHP, güçlü ve yaygın Amerikan karşıtı hissiyatını yansıtmakla birlikte ikisinin Amerikan karşıtlığı, Sayın Erdoğan'ın iktidardaki partisine göre daha az şiddetlidir" yorumunu yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın ufak muhalefet gruplarını partileştirme çabalarına da dikkat çekildiği başyazısında Gürtuna'nın, Washington Times'e gazetesine yaptığı açıklamada AKP'ye karşı "gerçek bir siyasi muhalefet"e olan ihtiyacından söz ettiğine dikkat çekildi.
AKP YETKİLİLERİNİN SKANDALLARA KARIŞTIĞI İDDİASI
Washington Times, 2007 seçiminde PKK sorununun yanısıra, yolsuzluklar ve milliyetçilik hissiyatındaki yükselişin de ağırlık kazanacağını öne sürerken AKP'nin yolsuzluk ile mücadele sözünü vererek iktidara geldiğini ancak son yıllarda daha alt düzeyindeki parti yetkililerinin karıştığı skandallar nedeniyle prestijinin azaldığını iddia etti.
Türkiye'nin AB sürecinde karşılaştığı sorunların da AKP'ye olumsuz bir biçimde yansıdığını savunan gazete, şöyle devam etti:
"Aynı zamanda birçok laik Türk, AKP'nin hem iç hem de dış politikadaki tutumunda laiklikten İslamcı kökten dinciliğe doğru kaymadan kaygı duyuyor. Gelecek yılda yapılacak seçimlerin sonucu, Türkiye'nin Batı'nın dostu olmayı sürdüreceğini yada da düşman İslamcı Ortadoğu'ya daha derin bir biçimde kayacağını belirleyebilir." (ANKA)
|