|
|
|
Gül: Fransa Kopenhag kriterlerini değiştirdi
Dışişleri Bakanı Gül, Fransa Ulusal Meclisi'nin "Ermeni soykırımı"nın inkarını cezalandıran tasarıyı onaylamasıyla ilgili olarak "Fransa'nın bu tavrıyla Kopenhag siyasi kriterleri değişmiştir. Bunu da AB'ye gittiğimde muhataplarımla konuşacağım" dedi.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye-AB Troykası Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Lüksemburg'a gitti.
Gül, Lüksemburg'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Fransa Meclisinde sözde Ermeni soykırımını reddetmeyi suç sayan yasa teklifinin kabul edilmesinden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak üzüntüsünü bildiren Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ı "samimi bulup bulmadığı ve yasayı onaylamama ümidini taşıyıp taşımadığı" sorusu üzerine Gül, Erdoğan'ın telefonda tüm bu konuları Chirac ile görüştüğünü belirterek, şunları söyledi: "Dolayısıyla kaygılarımız vardır. Şu anda zaten Türk ve Fransız ilişkileri ne yazık ki çok derin yara almıştır. Ümit ediyorum ki Fransa bunun farkına varacaktır."
Bütün
uluslararası camianın ve AB çevrelerinin bu yasayı çok ayıpladığını ifade eden Gül, "Fransa'nın itibarı zedelenmiştir. Ümit ediyorum ki Fransız siyasetçiler ve devlet adamları bunun farkında olacaklar ve Fransa'nın bu sarsılan itibarının daha fazla sarsılmaması için gereken tedbiri alacaklardır" diye konuştu.
Gül, yasanın onaylanmaması için Türkiye'nin kendi yaptığı program çerçevesinde çalışmalarını devam ettireceğini belirterek, birçok tedbirin söz konusu olduğunu, bunların Salı günü TBMM'nin özel gündeminde görüşüleceğini belirtti.
"ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ"
TCK'nın 301. maddesiyle ilgili bir soru üzerine Gül, "Herhangi bir fikir, arkasında şiddet veya şiddeti teşvik eden bir unsur yoksa, Türkiye'de konuşulabilmelidir, yazılabilmeli, çizilebilmelidir. Türkiye'de insanlar fikirlerini ifade edemiyor demek, Türkiye'ye karşı büyük bir haksızlık olur"dedi. Uygulamadan kaynaklanan bazı problemlerin olduğunu ifade eden Gül, "Dolayısıyla bunları da yakından izliyoruz. Bizim özlediğimiz Türkiye bu şartları yerine getirmiş bir Türkiye olacaktır. O bakımdan elimizden gelen her şeyi yapacağız" diye konuştu.
Bunun bir süreç olduğunu ifade eden Gül, "Ancak AB'ye gittiğimde hatırlatacağım. Fransa'nın bu tavrıyla Kopenhag siyasi kriterleri zaten değişmiştir. Türkiye tam üye olmamış bir ülke olarak noksanlıklarının farkındadır. Biz bu derece olgunuz. Noksanlıklarını yok etmek için üstün çaba gösteren bir ülkeyiz. Bunu da kendi halkımız bunu hak ettiği için yapıyoruz. Ancak siyasi kriterler değişmiştir, bunu da muhataplarımla konuşacağım" dedi.
TÜRKİYE-AB TROYKASI
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Lüksemburg temasları sırasında AB yetkililerine, 8 Kasımda yayımlanması beklenen Türkiye'ye ilişkin İlerleme Raporu hakkında beklentilerini ileteceğini söyledi.
Gül, Lüksemburg'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanında, yarın katılacağı Türkiye-AB Troykası Dışişleri Bakanları toplantısına ilişkin bilgi verdi. Toplantının başarıyla tamamlanan tarama sürecinden hemen sonra ve 8 Kasımda öngörüldüğü üzere İlerleme Raporunun yayımlanmasından önce yapılacak olmasının ayrıca önem arz ettiğini belirten Gül, toplantıda Türkiye'nin AB üyeliği çerçevesinde yapılan ve önümüzdeki dönemde yapılması öngörülen çalışmaların AB ortaklarıyla etraflıca ele alınacağını ifade etti.
Gül, Türkiye'nin müzakere sürecinin gözden geçirileceğini, ayrıca çeşitli bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi. Gül, "Toplantı sırasında AB'den muhataplarımıza İlerleme Raporuna ilişkin beklentilerimizi izah edeceğiz ve müzakerelerin doğal mecrasında ilerleyebilmesi için Türk tarafı olarak görüşlerimizi paylaşacağız" dedi.
AB tarafının uluslararası platformlarda son dönemde yaşanan bazı gelişmelerin de etkisiyle çeşitli uluslararası konularda Türkiye ile diyalog ve işbirliğine yönelik iradesini açıklıkla ortaya koyduğunu belirten Gül, şunları kaydetti: "Zira Türkiye'nin bölgesel meselelerde ve medeniyetler ittifakı gibi küresel konularda oynayabileceği rol son dönemde daha da belirgin hale gelmiştir. Temmuz ayında Orta Doğu'da patlak veren kriz bunun en iyi örneğidir."Troyka toplantısının Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde önemli bir dönemeçten geçtiği bir zamanda yapılacağına dikkati çeken Gül, "Bu itibarla her iki tarafın da bu toplantıyı, Türkiye-AB ilişkilerinin daha da ileri taşınması açısından en iyi şekilde değerlendireceğinden kuşkum yoktur" diye konuştu.Gül, Lüksemburg ziyareti sırasında ayrıca AB'den bazı meslektaşlarıyla ikili görüşmeler yapma imkanı olacağını kaydetti.
FİNLANDİYA'NIN ÖNERİSİ
Gül, Finlandiya'nın Kıbrıs önerisine yönelik bir soru üzerine de, bu ülkenin özellikle Kıbrıs sorununa bir çözüm bulmak ve bu sorunun AB sürecini gölgelememesi için bazı iyi niyetli gayretler içinde olduğunu kaydetti.Finlandiya'nın konuyu başında Türkiye ile konuştuğunu belirten Gül, "Biz de her türlü iyi niyetli gayreti memnuniyetle karşılarız dedik. Her türlü yapıcı, objektif girişimi iyi niyetle karşılarız ve işbirliği yaparız, sizlere de yardımcı oluruz dedik" diye konuştu.
Bu fikirlerin henüz kağıda dökülmemiş olduğunu, ancak konuşulduğunu ifade eden Gül, Lüksemburg'da bulunduğu süre içinde bu konunun gündeme geleceğini söyledi.
Gül, şöyle devam etti: "Taraflarca kabul edilebilecek bir ilerleme, bir çözüm, ki bu kapsamlı bir çözüm değil, kısmi bazı gelişmeler ortaya çıkarsa, tabii ki bundan memnun oluruz. Ama bizim yapıcı olmamız, iyi niyetleri desteklememiz, kabul edilemeyecek hususların kabul edilebileceği anlamına gelmez. Bunu başında da Finli meslektaşımla paylaştım."
Türkiye'nin attığı iyi niyetli adımların fark edilmesini ümit ettiğini söyleyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Unutulmamalıdır ki, adanın aslında iki tarafı vardır: Biri Kıbrıs Türk tarafı, diğeri Kıbrıs Rum tarafı. Anlaşmazlık bunların arasındadır. Bizler bir ana vatan olarak meseleye katılıyoruz. Konunun direkt tarafı değiliz. Dolayısıyla herkesin mesafe alabilmek ve yapıcı olabilmek için KKTC'nin yetkilileriyle görüşmesi ve konuşması gerekir."
Mehmet Ali Talat'ın KKTC Cumhurbaşkanı olarak Avrupa'da yaptığı görüşmelerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, Finlandiya'nın da olayı daha iyi anlayabilmesi ve tarafları daha iyi ikna edebilmesi için Talat ile görüşme yapmasını ümit ettiğini söyledi.
Gül, "Taraflarca kabul edilebilir bir şey çıkarsa, memnuniyetle karşılanır. Yapıcı olmaya devam edeceğiz" dedi.
(AA)
|