kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gezgin vatandaş her yerde
Gezgin vatandaş her yerde

15 yıldır dünyayı gezen ve Venezüella lideri Chavez'den Zapatistalar'ın lideri Marcos'a kadar ABD'nin başını ağrıtan bütün Latin liderlerle röportajlar yapan avukat Metin Yeğin, "Chavez belki biraz deli. Ama dünyanın delilere ihtiyacı var," diyor.

Seyyahların dünyayı gezmesinin değişik nedenleri vardır: Farklı yerler görmek, yeni insanları değişik kültürleri tanımak. Metin Yeğin dünyayı tam 15 yıldır geziyor. Ancak onun amacı gezmek değil, bir başka dünyanın deneyimlerini görmek, yazmak ve aktarmak. Özellikle son 10 yıldır Latin Amerika ülkelerine defalarca gitti. Nikaragua'da karides avcılığı, Meksika'da limon toplayıcılığı, Ekvador'da marangozluk yaptı. Ama ilgilendiği ne bu ülkelerin coğrafyası, ne yağmur ormanları, ne de İnka ya da Aztek uygarlığıydı..

HALKLA EYLEMLERDE
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Metin Yeğin, avukatlık diplomasını cebine koymuş ama 12 Eylül'den sonra cezaevinde yattığı iki yıl dışında, hiç mahkeme salonlarına ayak basmamış bir gezgin. Gittiği ülkelerdeki bütün sosyal ve siyasal gelişmelerin içinde yer alan Yeğin, oradaki halkla birlikte eylemlere de katılıyor. Örneğin, Meksika'da Zapatistalarla, Brezilya'da topraksız köylülerin el koyduğu komünlerde yaşamış, Latin Amerika'nın isyan eden bütün hareketleri ile ilişkiler kurmuş. Ve bu deneyimleri yaşarken birçok belgesel ve kitap yazmış. Patronsuzlar'dan sonra piyasaya çıkan Topraksızlar, Yeğin'in son kitabı. Metin Yeğin, 1996 yılında bir arkadaşı ile Ekvador'a gidiyor. Orada kaldığı süre içinde ise arkadaşı İngilizce öğretmenliği, o ise marangozluk yapıyor. Ve oradan Latin Amerika'nın değişik yerlerine geziler düzenliyorlar. Latin Amerika'nın çeşitli ülkelerine yaptıkları geziler ve katıldığı eylemler, Yeğin'e bu ülkelerdeki en önemli muhalefet hareketleri ile ilişki kurmasını sağlıyor. Latin Amerika'da Nikaragua'daki Sandinistler, Kolombiya'da ülkenin en büyük silahlı sol örgütü FARC, Guatemala'da URNG gibi hareketlerini inceliyor. Ancak uzun zaman kimsenin görmediği Meksika'nın Chiapas eyaletinde Zapatistalar'ın lideri Marcos ile görüşmelerini, yalnızca iyi ilişkilere değil şansa da bağlıyor. Marcos ile yaptığı röportaj ise daha sonra birçok ilişkisi için referans oluyor. "Sub-comandante Marcos ile o riskli dönemde kaldık. Marcos ile görüşebilmek için bir sürü referansımız vardı. Bunlardan biri İtalyan bir arkadaştı. Zapatistalar ile ilgili doktora yapıyordu. Her türlü referansımız vardı ama şansımız da yaver gitti. Marcos ile yan yana gelmek en güç şeylerden biriydi. Bizimle görüşmeden önce zaten Marcos bir buçuk yıldır kimse ile görüşmemişti. Hatta Guatemala'da olduğu falan söyleniyordu." Latin Amerika dışında dünyanın başka ülkelerine de giden Metin Yeğin'in bu ülkelerdeki sosyal hareketleri izlemesinin sebebi, yalnızca isyan etmeleri değil, "Orada alternatif bir şeyler var," diyor. Özellikle Brezilya'da büyük toprak sahiplerinin topraklarını işgal eden MST (Topraksız Köylü Hareketi) ve iflas eden fabrikaları işleten hareketle ilgileniyor. Yeğin'in yaptığı röportajlar, aralarında BBC'nin de bulunduğu çeşitli yayın organlarında yayımlanmış. Birçok festivalde de ödül almış.

KIZIL TUGAYLARIN PEŞİNDE
İtalyan Kızıl Tugayları'nın 22 yıldır aranan liderlerinden Leonardo Bertulazzi ile yaptığı görüşme ise onun en çok önem verdiği röportaj. Çünkü cezaevine gizlice soktuğu kamera ile çektiği görüntüler 'Leonardo Özgür Olsun' kampanyalarında gösterilmiş. Cezaevine girme öyküsü ise film gibi. "Leonardo, Kızıl Tugay'ların aranan son lideri idi. Kaldığı cezaevinde Meksikalı mafya babaları, gardiyanlara para yedirdiği için istediklerini içeri sokabiliyordu. Onların sayesinde içeri girip Leonardo'nun görüntülerini çektim. Hücre iki metreye üç metreydi. Tuvalet deliğinin üstünde oturup 'Bir başka dünya mümkün mü?' onu konuştuk", diye anlatıyor Yeğin. Chavez için ise "Biraz deli. Ama dünyanın delilere de ihtiyacı var," diyor. Evo Morales ile ise sabahın 05.00'inde, başkan seçilmesine saatler kala röportaj yapmış. Ve ona "Siz eski bir koka işçisisiniz. Bu yüzden ABD sizi sevmiyor değil mi?" diye sorduğunda Morales şu cevabı vermiş: "Yok, eski bir koka işçisi değilim, hâlâ bir koka işçisiyim. Koka'dan iki kötü şey yapılır. Kokain ve Coca Cola ama biz ikisini de yapmıyoruz."

SADIK GÜLEÇ - HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Cepheden tribüne bir dostluk hikâyesi
 Sabah kuşağında gündem yaratma sanatı
 'Türkiye sahtekârlara karşı konuşabiliyor'
 Şeytana kim marka giydiriyor?
 Bundan 15 yıl sonra Matrix gerçek oluyor
 İnternet ileride bir suç cenneti olacak
 Altı haftada rüya uzmanı yetişiyor
 Gisele'le daha seksi
 Görünmek isteyenler Galata'ya
 'Kahkaha çok tehditkar bir şey'
 Oyuncuların 'harika'lar diyarı
 İnsan yönetme sanatı
 Ve kadınlar mitolojiyi keşfetti...
 'Benim amacım Papa'yı korumak'
 Modanın 'timsah'ı
 Hastalık okulda başlayabilir
 Bugün hayvanlar için ne yaptınız?
 Şehrimize kumpanya geldi
 Günşiray'dan yanıt geldi
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Yetenek ekonomisi
Sekiz yıldır insan kaynakları, takım...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.