|
|
Aknelerinize acımasızca davranmayın
Bilimsel yayınlara göre, ergenlik sivilceleri ya da akneler, dünya nüfusunun yüzde 85'ini ilgilendiriyor. Benim izlenimim de bunu doğruluyor. Çünkü hastalarımın önemli bir çoğunluğu, akne sorunuyla baş etmeye çalışıyor. Akneler genellikle 12-13 yaşlarında başlar, 20'li, 30'lu hatta 40'lı yaşlarda bile görülebilir. Bu süreç en inatçı vakalarda 50 yaşına kadar devam edebilir. Aknelere karşı zamanında önlem alınmaz ve iyi bakılmazsa, yüzümüzde sayısız çukur ve leke gibi izler bırakarak, yaşam boyu başımıza dert olurlar. Özellikle 'kistik akneler' çiçek bozuğu gibi derin çukurlara yol açabilirler. Bu izlerle baş etmek kolay değildir.
KİŞİSEL BAKIM Akneleri olan bazı kişiler, ciltlerine karşı çok acımasız davranırlar. Yüzlerini günde birkaç kere sabunlayıp fırçalarlar, sivilceleri sıkarlar! Sonra ciltleri kurusun diye bol bol güneşlenir ve solaryuma girerler. Güneş ışınları aknenin farklı aşamasındaki her deri zerresini başka bir renge dönüştürür, lekelerle doldurur, cildi susuz ve dirençsiz bırakır. Oysa hiç böyle şeylere gerek yoktur. Akne büyük ölçüde kalıtsal ve hormonal bir sorun olmasına rağmen kesinlikle tedavi edilebilir. Özellikle ergenlik çağındaki akneler çoğunlukla hafif fizyolojik tiptedir. Ilımlı tedavilere gayet güzel cevap verirler. Her şeyden önemlisi akneli cilde baştan itibaren doğru bakım yapmaktır.
* Akneli ciltler normal ciltlerden daha hassastır. Bunun için aşırı soyucu ve tahriş edici uygulamalardan kaçınmak gerekir.
* Cilt temizliği önemlidir. Ancak abartılmadan yapılmalıdır. Akneli cildin PH dengesi çok kolay bozulur. Bu açıdan sadece PH 5-5 temizleyicilerin ve tercihen alfa hidroksi asitli (AHA) ürünlerin kullanılması gerekir.
* Siyah noktaların temizlenmesi yararlı olsa da bunu sadece deneyimli uzmanlara yaptırmalısınız.
* Akneli cildi fırçalamak, kaşımak, sivilceleri sıkmak veya jiletle tıraş olmak yüzde kalıcı izler bırakabilir.
* Akneli ciltlere karşı yapılacak en büyük hata onu tamamen nemsiz bırakarak kurutmaktır. Yağsız nemlendiriciler, böyle ciltleri sakinleştirir ve rahatlatır. Yağ oranını dengeleyen (oil-control) nemlendiricilerin içinde, pudra, kil veya polimerler gibi maddeler bulunur. Bunlar cildi kurutmadan, üzerindeki fazla yağı emerler.
* Kullanılacak tüm makyaj malzemeleri, tıraş losyonları ve nemlendiriciler yağ dengesini koruyan cinsten olmalıdır.
* Başkalarının tavsiye ettiği ilaç ve kozmetikleri kullanmak risklidir. Akne tedavisi için başvuracağınız tek adres, deneyimli bir dermatolog olmalıdır.
A VİTAMİNİ AHA'larla yapılan peelingler cildin yağ dengesini düzenler. Geceleri A vitamini, Tretinoin veya AHA içeren kremler kullanabilir-siniz. Cildin yağlılık derecesine göre, bunları her gece veya gün aşırı uygulayabilirsiniz. Cildinizi hafifçe soyan bu kremleri sürdükten sonra ayrıca nemlendirici kullanmanıza gerek kalmaz. Mikrodermabrazyon hafif bir peeling yöntemidir. Belli bir basınç ile, son derece ince alüminyum hidroksit kristalleri püskürtülerek yapılır. Cilde çarpan kristaller, cilt yüzeyini hafifçe aşındırırken, alt deriyi uyarırlar. Hafif aşınma, ölü derinin soyulmasını ve taze bir deri oluşmasını sağlar. Uygulandıkça cilt canlanır, nem dengesi düzelir ve genişleyen gözenekler sıkışır.
Dr. Yasemin Fatih Amato
|