|
|
Şirketler İMKB'ye nasıl güvensin?
Merkez Yayın Holding'in halka arz prosedürü ile ilgili Vatan Gazetesi Yazarı Yavuz Semerci'nin dünkü yazısını okuduğumda Türkiye'deki bürokratik oligarşinin çirkin yüzünü bir kez daha gördüm . Bürokratik oligarşi bu kez de İMKB'de kendisini göstermeye başladı. Gazeteci arkadaşım Yavuz Semerci, İMKB Yönetim Kurulu'nun Merkez Yayın Holding'in halka arzına ilişkin cuma gecesi geç saatlerde aldığı kararı, SPK'ya bildiren yazının fotokopisini yayınlamış. Gazeteci görevini yapmış, elde ettiği gizli bir yazıyı bulmuş ve okuyucularına aktarmış, gazeteciye söylenecek bir şey yok.
Ticari sırlar gizlidir Ancak, SPK ve İMKB, halka açık şirketlerin adeta sicil amiridir . İMKB'y e kote olan ve olmak isteyen şirketlerin her türlü ticari sır hüviyetindeki bilgilerine haizdir. Bu iki kurum, kendilerine teslim edilen ve öğrendikleri herhangi bir şirkete ait ticari sırları gizli tutmalı ve rakip firmaların eline geçmemesine dikkat etmelidir. Ancak halka açık şirketlerine ait yatırımcılara duyurulması gereken bilgilerin hangilerinin, nasıl açıklanacağı SPK' nın çıkardığı tebliğlerle düzenlenmiştir. Bu duyurular da SPK bültenlerinde yer alarak kamuoyunun bilgisine sunulur. Bunun dışında Bilgi Edinme Yasası hariç, şirket bilgi ve belgelerinin el altından duyurulması henüz çok fazla derinliği olmayan sermaye piyasalarına çok büyük zarar verir.
Sırlar böyle mi korunur? İMKB Yönetim Kurulu, kendisine kotasyon için başvuran Merkez Yayın Holding'in halka açılma talebi ile ilgili bir kararı cuma günü akşam geç saatlerde veriyor . Ertesi gün ve bir sonraki günde hafta sonu tatili. Tatil olmasına rağmen İMKB'nin bu kararına bir üst yazı hazırlanıyor. Bu yazının altına Kotasyon Dairesi'nin bağlı olduğu İMKB Başkan Yardımcısı Esin Y. Akbulut ve Kotasyon Müdürü Kudret Vurgun imzalarını koyup hafta sonunda SPK Başkanlığına 'gizli' damgalı olarak gönderiliyor, ancak nasıl gönderildiği belli değil. İMKB'nin bu kararı, henüz ilgili taraflara tebliğ dahi edilmemişken ve hiçbir mesai günü geçmemişken ticari sır mahiyetinde olan ve 'gizli' ibareli bu belgeyi basına kim servis edebilir? Bu yazıyı gönderen taraf İMKB, alıcı taraf SPK. Her iki kurum da halka açık şirketlerin her türlü gizlilik derecesi taşıyan ticari sırlarını muhafaza eden (etmesi gereken!) kamu kurumlarıdır. İMKB'nin aldığı kararın içeriğini şu aşamada tartışmıyorum gerekirse onu da tartışmaya açarım. Şimdi İMKB Başkanı Osman Birsen'e soruyorum . Daha ilgili taraflara bile tebliğ edilmemiş karardan, siz yönetim kurulu üyeleri ile yazının altına imza koyan bürokratlar dışında kimsenin haberi olmadığına göre ve sizin tarafınızdan gizli damgası vurulan bu gizli belge, henüz mesai günü geçirmemiş hafta sonu tatilinde basına nasıl yansır?
Belgeyi kim sızdırdı? Bu belgenin SPK'dan ziyade, İMKB Başkanı Osman Birsen, yazının altında imzası bulunan Başkan Yardımcısı Esin Akbulut ve Kotasyon Müdürü Kudret Vurgun'dan birinin görevlerini kötüye kullanarak belgeyi sızdırma ihtimali daha yüksektir. Bu belge, bir başka kişi veya kuruma gitmeden nasıl basında yer alır? Başbakanlık Teftiş Kurulu bu konuda derhal bir inceleme ve gerekirse soruşturma başlatmalı ki kurumlarına, dolayısıyla kendilerine tevdi edilen şirketlerin ticari sırları, bu şekilde ortada dolaşmasın. Demek ki halka açık şirketlerin İMKB ve SPK'ya verilen ticari sırları bu şekilde ortada dolaşıyor . Bunu yapan İMKB ve SPK yetkilileri ne malum ki diğer şirketlerin de ticari sırlarını, rakip firmalara sızdırmıyor? Bunu yapan İMKB veya SPK yetkilileri, bu durumda şirketlerin ticari sırlarını rakip firmalara verir. Peki bu ne biçim kamu görevidir? Sizi o koltuklara oturtan siyasi otorite, 'şirketlerin gizli kalması gereken ticari sır ve belgeleri rakip firmalara veya basına sızdırın' diye mi oturttu?
|