28 akaryakıt dağıtım şirketine kesilen 1.6 milyar YTL'lik cezalarda süreler dolarken, bu hafta Türk Hazinesi'nin kasasına kesilen cezalar karşılığında 1 milyar YTL girmesi bekleniyor.
28 akaryakıt dağıtım şirketine kesilen 1.6 milyar YTL'lik cezalarda süreler dolarken, bu hafta Türk Hazine'sinin kasasına kesilen cezalar karşılığında 1 milyar YTL girmesi bekleniyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 28 akaryakıt dağıtım şirketine kestiği yaklaşık 1.6 milyar YTL'lik idari para cezasının ödenmesi için tanınan bir aylık süre, tebligat tarihine göre bazı şirketler için doldu. Süresi dolan şirketlerin 7 gün içinde bu paraları yatırmaları gerekiyor. Aralarında 10 milyar dolara ulaşan yıllık ciroya sahip firmaların olduğu 28 akaryakıt dağıtım şirketine kestiği 1.6 milyar YTL'lik ceza ile Türkiye ekonomisi önemli bir kaynak elde etmiş olacak. Üstelik bu paralarla Türk ekonomisinin başına dert olan cari açığın finansmanına da katkı sağlanacak. EPDK'nın tebliğatından sonra süreleri dolan POAŞ, Total, Termopet, M.Oil, Balpet, BP, Starpet, Soil, Yalçınkaya, Euoril, GS, Damla, Euroturk'ün cezaların tutarı 942 milyon YTL. EPDK, cezayı ödemek için
süresi dolmasına karşın ödeme girişiminde bulunmayan şirketler için Maliye'ye bir yazı göndererek icra işleminin başlatılması talebini iletti. Maliye bu durumda EPDK'nın isteği üzerine cezaların icra yolu ile tahsilat sürecini başlatabilecek. Konuyla ilgili EPDK yetkilileri görüş vermek istemezken artık rekor cezaların takibinin Maliye Bakanlığı'nda olduğuna işaret ediliyor. Bundan sonra Maliye Bakanlığı şirketlerin bulunduğu vergi dairelerine bir yazı göndererek tahsilatın başlamasını isteyecek. Ancak söz konusu şirketlerin Vergi Daireleri'nin haciz kararına itiraz edecekleri belirtiliyor. EPDK avukatlarına göre itiraz davaları sürse de şirketlerin söz konusu cezaları ödemeleri gerekiyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız bazı idari hukukçularına göre tebliğler yasaların üzerinde olamıyor. Yani tebliğe rağmen Vergi Daireleri isterse 6183 sayılı yasa gereği icra işlemini başlatma hakkına sahipler. Üstelik uzmanlar, aralarında 10 milyar ciroya sahip olan firmaların da olduğu şirketlerin bu cezayı ödeme gücüne sahip olduklarını belirtiyor.