Ramazanda bol lifli gıdalarla beslenin
İşte yine ramazan ayı geldi. Oruç tutanlarıyla, iftar davetleriyle, sahur vakti dolaşan davulcularıyla farklı bir yaşam ritmi içine girildi. Günümüzde her şey adeta yeni bir tüketim vesilesine dönüşüyor. Bazıları belki biraz zayıflarım umuduyla oruç tutuyor. Oysa kilo vermek bir yana, ramazanda kilo almamak, sağlığımızı korumak için her zamankinden daha özenli olmamız gerekiyor. Oruç, hem manevi hem de fiziksel bir arınma vesilesidir.
METABOLİZMA YAVAŞLAR Oruç tutarken mutlaka sahura kalkmalı ve hafif şeyler yemeliyiz. Uzun süre aç kalınca beyin kıtlık mesajı verir. Vücut metabolizmayı yavaşlatır ve yediğimiz her lokma yağ olarak stoklanmaya başlar. Ramazanda hareket etmeye, yürüyüş yapmaya daha fazla önem vermeliyiz. Sahur ile iftar arasındaki uzun sürede kan şekerimiz biraz düşer. Elimizde olmadan tatlılara ve hamur işleri gibi ağır gıdalara yöneliriz. Orucu kan şekerini hızla yükselten gıdalarla açınca kandaki insülin aşırı bir artış gösterir. Sonra da aynı hızla iner ve çabucak acıkırız. Bunlar bizi halsiz düşürdüğü gibi, fazlasıyla kilo almamıza da neden olur. Kandaki keskin şeker dalgalanmalarını önlemenin tek yolu; yavaş yemek, lifli ve posalı gıdalara ağırlık vermek, şeker ihtiyacımızı ağır tatlılar yerine, taze ve kuru meyvelerden karşılamaktır.
STRES VE BAŞ AĞRISI İftar saati yaklaşırken, tansiyon da düşer. Midemiz asit salgılamaya başlar; stres, baş ağrısı ve sabırsızlık baş gösterir. Her şeyi çabucak yemek isteriz. Hızlı yemek daima daha fazla yemek sonucunu getirir. Çünkü tokluk hissinin oluşması için 20 dakika geçmesi gerekir. Bu arada yemeğin ölçüsü kaçar. Yemek bittiğinde kan şekerimiz yükselmiş, midemize ağırlık çökmüş ve bitkin düşmüş oluruz. Sonra karnımız tekrar acıkır! Çünkü ne yersek yiyelim, en geç 3-4 saat sonra midemiz boşalır. Bol lifli, posalı gıdalar bizi sağlıklı bir şekilde doyurur, daha uzun süre tok tutar. Sindirimi düzenler ve kan şekerinin hızla yükselip aynı hızla düşmesini önler. Sebzeler, yaş ve kuru meyveler, salatalar, baklagiller, tahıllar, hurma, peynir, zeytin ve kepekli ekmek gibi... Her zaman olduğu gibi, oruç tutarken de su tüketimine dikkat etmeliyiz. Bizi daha fazla susatan gıdalardan uzak durmalı, sık aralıklarla azar azar su içmeye çalışmalıyız.
Dr. Yasemin Fatih Amato
|