Avrupa'daki önyargıları kırma turu
Bakalım Avrupa'nın önyargılarının üzerine gitmek ve onları kırmak için önümüzdeki hafta üç önemli Avrupa başkentinde toplantılar, konserler, aktivitiler organize eden Türk iş dünyası ne kadar başarılı olacak. Aklıma, Albert Einstein'ın 'Önyargılarımızı kırmak, atomu parçalamaktan daha zordur' sözü geliyor. Gerçekten de zor. Avrupalı siyasilerin değil, bir otomobil işçisinin, restorandaki garsonun ya da otobüs şoförünün Türkiye hakkındaki kemikleşmiş olumsuz düşünceleri değişecek mi? Ya da nasıl değişecek?
Brüksel-Paris-Berlin Sanırım en iyi yöntemlerden biri önyargıların üzerine gitmek. İşte, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ekimin ilk hatfası bunu yacak. Hiç tanımadığı Türkler ve Türkiye hakkında korku dağları yaratan ve Türkiye'nin AB üyeliğinin, hazırlıklar tamamlansa dahi en erken 10 yıl sonra gerçekleşebileceği gerçeğini dahi bilmeyen Avrupa kamuoyu, 3-5 ekim tarihlerinde Türk haftasıyla tanışacak. TÜSİAD'da bu hazırlıkların başında olan isim Ümit Boyner . Geçen yıldan beri bir dizi tanıtım etkinliği yapıldığını biliyorum. Ancak sanıyorum en etkin organizasyonlardan birisi önümüzdeki hafta yapılacak. Brüksel, Paris ve Berlin'de düzenlenecek Türkiye Haftası etkinliklerine, Avrupa Politikaları Merkezi de destek veriyor. Yani Türkler'in Türkler'i ağırladığı bir etkinlik de değil bu. İngiltere Dışişleri eski Bakanı ve İngiltere Avam Kamarası Başkanı Jack Straw, Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Karma Komitesi Eş Başkanı Joost Lagendijk gibi Türkiye için önem arzeden isimler konuşmacı olacak. Avrupa başkentleri turlanırken, Türkiye devletini temsilen her gün bir bakan da etkinliğe katılacak. Yani, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Adalet Bakanı Cemil Çiçek de bu toplantılarda bulunacak ve konuşacak. TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı'nın yanı sıra, programa bakınca Bülent Eczacıbaşı, Muharrem Kayhan, Ömer Aras, Pekin Baran gibi isimlerin de bu etkinliğe katılacağını görüyorum.
Sergi ve konserler de var Toplantıların en keyifli bölümü ise düzenlenecek konser ve sergiler. Avrupa kamuoyu, Türkler'in kültürünü, yaşamlarına ait izleri Ara Güler'in fotoğraflarında görecek. Mehveş Demiren'in Seramik sergisi ve Piyale Madra'nın karikatürleriyle Türk toplumunu anlamaya çalışacak. Ahmet Kocabıyık ve Nihat Gökyiğit'in müthiş çabalarıyla kurulan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile Tefken Filarmoni Orkestrası' nın özel konserleriyle de Türkiye ile keyifli bir yakınlaşma yaşanacak. Size önümüzdeki haftanın ajandasını kısaca özetlemeye çalıştım. Söylediğim gibi önyargıları kırmak belki gerçekten zor ama hiçbir şey yapmadan beklemek de doğru bir yöntem olamaz. İşte bu nedenle harekete geçen ve sosyal sorumluluğun bir parçası olarak gördüğü gerçek Türkiye'yi anlatma misyonu için projeler üreten TÜSİAD yönetimin bu anlayışı takdire şayan.
|