|
|
Antik çeşme yeniden akacak
Burdur'un Ağlasun ilçesine yedi kilometre uzaklıktaki Sagalassos'ta restorasyonu sürdürülen Antoninler Çeşmesi, binlerce yıl önceki gibi kullanılacak
Belçika Leuven Üniversitesi tarafından, Profesör Dr. Marc Waelkens başkanlığında 1990 yılından bu yana yürütülen Sagalassos antik kenti kazılarından elde edilen sonuçlar, arkeologları her geçen gün biraz daha heyecanlandırıyor. Sagalassos'ta restorasyonu sürdürülen Antoninler Çeşmesi'nin 2000 yıl sonra yeniden kullanılacak olması da bu heyecanı artırıyor. Sagalassos; kütüphanesi, 9 bin kişilik tiyatrosu, Antoninler ve Genç Helenistik Çeşmeleri, meclis binası, Roma hamamı, onursal anıtı (heroon), Helenistik su kanalları ve agoralarıyla (çarşı) Anadolu'nun en zengin tarihsel ve kültürel birikimine sahip antik kentlerinden biri.
PRESTİJ İFADESİYDİ Aygaz'ın sponsorluğunda 1997 yılından bu yana çalışmaları sürdürülen Antoninler Çeşmesi, restorasyonu tamamlandıktan sonra binlerce yıl önce olduğu gibi ziyaretçilerin içebileceği bir kaynağa dönüşecek. MS 161-180 yılları arasında Roma İmparatorluğu döneminde prestij göstergesi olarak inşa edilen, 28 metre cepheli ve dokuz metre yüksekliğindeki anıtsal çeşmenin restorasyonunun altı yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Restorasyonu inşaat mühendisi ve mimari restorasyon uzmanı Semih Ercan yönetiminde gerçekleştirilen Antoninler Çeşmesi, MS 6. yüzyılda yaşanan depremde yıkılıp toprak altında kalmıştı. Yedi farklı rengiyle dikkat çeken ve şelaleli bir çeşme olan Antoninler Çeşmesi'nin tamamını tanrı Dionysos'a ithaf edilen semboller süslüyor. Çeşmenin restorasyon çalışmalarını yürüten Semih Ercan, suyun kaynağının, ön taraftaki pencerenin arkasından geldiğini, ama tam olarak yerinin belli olmadığını açıklıyor. Kaynaklara göre Sagalassos halkı su kaynakları için bu bölgeye gelmiş.
Figen YANIK
|