Osmanlı Yemekleri
Süzme saray aşuresi.
İSTENEN miktarda buğdayı bir tencereye koyup bol su ile kaynatınız. Buğday taneleri çatlamaya başlayınca, tencerenin yüzeyindeki pelteleşmiş kısmı (helme) kepçeyle alıp başka bir kaba aktarınız. Bu işleme, pelteleşme kesilinceye kadar devam ediniz. Bundan sonra tencereyi ateşten indiriniz ve kalan buğdayı süzünüz. Sonra başka bir kaba aktardığınız pelteleşmiş vee süzülmüş kısmı tencereye aktarıp ateşe koyarak içine kuş üzümü ve yeterli miktarda şeker ilave ediniz. Bu karışımı kaynattıktan sonra az miktarda miski, gül suyuyla ezip karışıma ekleyiniz ve tabaklara taksim ediniz. Üzerine badem, fındık ve fıstık ekiniz. Artık aşureyi, ister sıcak ister soğuk, istediğiniz zaman yiyebilirsiniz.
|