|
|
|
Papa'dan diyalog çağrısı
Papa 16. Benediktus, İslam dünyasında kendisine yönelik tepkileri yatıştırabilmek amacıyla aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Müslüman ülkelerin büyükelçilerini Roma yakınlarındaki yazlık sarayında kabul etti.
Papa 16. Benediktus, yazlık sarayı Castel Gandolfo'da 22 Müslüman ülkenin büyükelçisiyle İtalya'da faaliyet gösteren İslami kuruluşların temsilcilerini kabul etti.
Papa, Fransızca yaptığı konuşmada, İslam dinine saygı duyduğunu söyledi.Müslüman ülkelerin büyükelçilerine geleceğin diyaloğa bağlı olduğunu ifade eden Papa, samimi ve saygılı diyalog kurma çağrısında bulundu.
Roma
Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, bugün Müslüman ülkelerinin Vatikan nezdindeki büyükelçilerine ve İtalya'daki Müslüman derneklerin temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, Vatikan ile İslam dünyası arasında yaşanan son gerilime ilişkin sayfanın kapatılması gerektiği imasında bulundu.
Papa, Hz. Muhammed hakkında kullandığı ifadelere yöneltilen tepkilerin bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını daha önce belirttiğine işaret etti. Papa, 22 büyükelçiye ve diğer konuklara hitaben yaptığı konuşmada, "Bu buluşmanın hangi koşullardan kaynaklandığı hepimizin malumudur. Bu konuya geçen hafta içerisinde de zaten değinmiştim. Bu çerçevede, bugün itibariyle de Müslüman inananlara karşı derin bir takdir ve saygı beslediğimi bir kez daha yinelemek istiyorum" dedi.
16. Benediktus, konuşması sırasında, İkinci Vatikan Konsili'ndeki (1962-1965) belgelerden biri olan Nostra Aetate eyannamesi'nden ve selefi İkinci Jean Paul'ün konuşmalarından alıntılar yaparak, dinler arası diyaloğun önemine değindi.
Papa, kendisinin de 2005 yılında Köln'de Müslüman yetkilileri kabulü sırasında yaptığı bir konuşmada, "Dinler ve kültürler arası diyalog, anlık bir tercihe indirgenemez. Bu, geleceğimizin de büyük oranda kendisine bağlı olduğu hayati bir gerekliliktir" dediğini hatırlattı.
Vatikan'ın resmi politikası doğrultusunda kendisinin de "Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki diyaloğun gelişmesine büyük değer verdiğini" belirten 16. Benediktus, konuklarına seslenerek, "Sizleri bugün burada kabul etmekten mutluluk duyuyorum. Bu buluşmanın, Vatikan ile dünyadaki İslam toplulukları arasındaki bağların güçlenmesine vesile olmasını diliyorum" dedi.
Papa, Roma Katolik Kilisesi'nin Nostra Aetate Beyannamesi'nde Müslümanlardan şu ifadelerle söz ettiğine işaret etti: "Kilise, canlı ve sürgit mevcut olan, merhametli ve kudretli olan, yerin ve göğün yaratanı, insanlarla konuşmuş biricik Tanrı'ya tapan Müslümanlara da saygıyla bakar. İslami imanın istemlice göndermede bulunduğu İbrahim'in teslimiyet gösterdiği gibi, onlar da Tanrı'nın gizli buyruklarına tüm ruhlarıyla teslimiyet göstermeye çalışmaktadırlar."
Papa, "Dinler arası ve kültürler arası diyalog, iyi niyet sahibi tüm insanlar tarafından arzu edilen barışçı ve kardeşçe bir dünyayı hep birlikte oluşturabilmek için de bir gerekliliktir" dedi.
16. Benediktus, Müslümanlar ve Hristiyanların hangi alanlarda beraberce çalışabileceklerine ilişkin görüşünü ise şu sözlerle özetledi: "Hristiyanlar ve Müslümanlar, kendi dinsel geleneklerine sadık bir şekilde, muhtelif ortak deneyimlerde gözlenebildiği üzere, her türlü hoşgörüsüzlüğü engellemek ve her türlü şiddet göstergesine karşı çıkmak için beraberce çalışmayı öğrenmelidirler. Bizlerin de, dinsel yetkililer ve siyasi yetkililer olarak, onları bu şekilde davranmaya özendirmemiz gerekmektedir."
16. Benediktus, Nostra Aetate Beyannamesi'nde de "Yüzyıllar boyunca, Hristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki çekişmeler ve düşmanlıklar hiç de az olmamışsa da Kutsal Konsil, herkesi, geçmişi unutmaya, karşılıklı anlayış için içtenlikle çabalamaya, tüm insanlar için sosyal adaleti, ahlaki değerleri, barış ve özgürlüğü beraberce savunmaya ve sağlamaya çağırmaktadır" denildiğine de dikkati çekti.
"DİYALOG VE SAYGI, HER ALANDA KARŞILIKLIĞI ZORUNLU KILMAKTADIR"
Papa 16. Benediktus, İslam ülkelerinin büyükelçilerine hitaben yaptığı konuşmada, din özgürlüğünün önemine de değindi. Papa, bu konuda, selefi İkinci Jean Paul'ün 1985'te Fas'ta yaptığı bir konuşmada, "Diyalog ve saygı, başta temel özgürlükler, özellikle de din özgürlüğü olmak üzere her alanda karşılıklığı da zorunlu kılmaktadır" dediğine işaret etti.
Papa'nın, konuşmasında bu konuya da değinmesi, din özgürlüğü bağlamında, kimi İslam ülkelerine yönelik üstü kapalı bir eleştiri olarak yorumlandı.
Papa, konuşmasının sonunda ise Müslümanların Ramazan ayına da atıfta bulunarak, "Müslümanların Ramazan ayı münasebetiyle manevi bir yolculuğa çıktığı şu dönemde, her şeye gücü yeten Tanrı'nın onlara esenlik ve rahatlık bahşetmesini dileyerek, herkese saygılarımı ifade ediyorum" dedi.
Öte yandan, Vatikan yetkilerinin, Papa ile büyükelçilerin bugünkü buluşması sırasında Ramazan faktörünü göz önüne alarak, konuklara yiyecek ve içecek ikramı yapmadığı öğrenildi.
|