kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
Four Seasons Otel'in baharatlı dondurması var

Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma

Şanlıurfa'da bir pastane, isotlu dondurmasıyla adından söz ettiriyor. Bu acı-tatlı lezzetle komşu illeri fetheden işletme sahibi, şimdi de dondurmasını ihraç ediyor.

Şanlıurfa'da sıcak havadan bunalan vatandaşlar, Urfa ev isotuyla yapılan dondurmayla serinliyor. Acılı yemeklerdeki kullanımıyla ün yapan isot, dondurmada da kullanılıyor. Şanlıurfa'da altı yıldan beri satılan isotlu dondurma satışları çöl sıcaklarının gelmesiyle arttı. İlde günde 35 ile 40 kilo arasında isotlu dondurma tüketiliyor.

Patenti alınmış
Türkiye'de kendisinin bir ilki gerçekleştirdiğini ve isotun yaşamın her alanına girdiğini söyleyen dondurma ustası Said Karakaş, "Kahramanmaraşlılar patatesli dondurma yaptı. İsotlu dondurmayı da ben yaptım," diyor. Yaptığı dondurmanın noter onaylı patentini de alan Karakaş, "Sade ve karışık dondurmalara nazaran isotlu dondurmaya talep daha çok," diyor. Urfallıların çok beğendiği isotlu dondurmayı yurtdışına pazarlamak için çalıştıklarını söyleyen Karakaş bu konudaki çalışmalarını şöyle anlatıyor: "Tadanlar vazgeçemiyor. Siparişlere yetişemediğimiz günler oluyor. Şehir dışından gelenler memleketlerine beraberinde bizim dondurmamızı götürüyorlar. Hatta Türkiye'nin diğer illerinden bile sipariş alıyoruz ve uçakla gönderiyoruz." İsotlu dondurma acı olmasına rağmen, daha fazla acı olması için üzerine ayrıca Urfa isotu da serpilebiliyor. Gaziantep'ten isotlu dondurmanın tadına bakmak için gelen Mesut ve Beyza Çolaksel çifti de bunu tercih edenlerden. "Uzun süredir zaman yaratıp isotlu dondurmanın tadına bakmak istiyorduk," diyen genç çift, dondurmayı satan Dolunay Pastanesi'ni daha sık ziyaret edeceklerini söylüyor.

Mehmet YILDIRIM

DİĞER GURME HABERLERİ
 Sanki küçük Japonya
 Çorbada Japon eriştesi var
 Dönerin de şifalısı varmış
 Manzara baş döndürüyor
 Guruba karşı bir keyif
 Tarihi köşkte ızgara keyfi
 Ummanda mutfak derdi olmaz!
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
'Küçük şarkıcıların' kusursuz yönetmeni
'Küçük şarkıcıların' kusursuz yönetmeni
Adı pek bilinmese de Oğuz Gözen, Türk sinemasının en çok film çeken...
'Sürgün yılları acı doluydu'
'Sürgün yılları acı doluydu'
Naime Sultan'ın torunu Bülent Osman, Türk vatandaşlığına girdikten...
Türkçe müzikte yeni durak
Cihangir'de gece eğlencesiyle önümüzdeki günlerde adından söz...
Sıkıntılarınızı hafifletecek
Ela'yı şimdilik Cihangirliler ve Leyla müdavimleri keşfetmiş durumda.
Havuzdan çıkıp dünyamıza katılan su perisi
Yönetmen M. Night Shayamalan'ın son filmi Sudaki Kız, babaların gece küçük...
Antalya'da yeni bir dönem başlıyor
Her şey hızla değişiyor. Türkiye, Batı'nın kuyruğuna takılmış ve klasik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.