|
|
|
|
|
Versaceli Erenköy müritleri
Şeyh Kotku'nun ölümünden sonra bölünen tarikatta Erenköy'de Musa Topbaş'ın etrafında toplanan Erenköy cemaati, Versace kravatları ve Mercedes arabalarıyla dikkat çekiyor. Onlar adeta tarikatın burjuva sınıfı.
Mehmet Zait Kotku'nun hayatta olduğu dönemde bile Üsküdar'da bulunan Sami Efendi (Sami Ramazanoğlu) tarikat içinde önemli bir ağırlığa sahipti. Kotku'nun ölümü sonrasında yerine geçen Esat Coşan'ın politik hırsı, cemaatin bölünmesine sebep oldu. Müritler arasında çok sevilen Sami Efendi'nin Üsküdar'daki evi kendiliğinden bir tarikat merkezi haline geldi. Aynı dönemlerde Erbakan'a kızarak desteğini çeken bir başka grup da Erenköy'de toplanıyordu. Erenköy cemaati olarak bilinen ve başlarında Musa Topbaş'ın (Musa Baba) bulunduğu bu grup Sami Efendi'yle de ilişkiliydi. Sağlığında Sami Efendi'ye bağlılığını bildiren grup Sami Efendi'nin ölümünün ardından Erenköy cemaati adıyla anılmaya başlandı. Erenköy cemaati tarikatta diğerleri kadar olmasa da belli bir ağırlığa sahip ve politikayla da yakından ilişki halindeydi. Oysa Sami Efendi, politikaylailgilenmeyip zühd ve takva üzerine yoğunlaşırdı.
TAHTAKALE ESNAFI Tarikattan çıkan politikacılardan Turgut Özal ve Korkut Özal, Musa Baba'nın orta sınıf esnaf ve küçük işletmeciler üzerindeki etkinliğini görünce bu cemaate yöneldiler. Turgut Özal, Musa Topbaş'ın Eminönü, Tahtakale, Mercan, Bakırcılar Yokuşu gibi Türkiye'nin en büyük ve en güçlü ticaret ve orta sınıf esnafının bulunduğu bölge üzerindeki hakimiyetini politikaya tahvil etmeyi başardı. Hatta cemaat lideri Musa Topbaş'ın kardeşi Eymen Topbaş'ı ANAP İstanbul İl Başkanı yaptı.
VERSACELİ BURJUVALAR İskenderpaşa cemaatinin "entelektüel", İsmailağa cemaatinin "gelenekçi" tutumuna karşı Erenköy cemaati "burjuva" özellikleriyle ön plana çıktı. Öyle ki benzer yapıdaki Nakşiler, Versace marka kravat ya da başörtüleriyle, Mercedes arabalarıyla hemen göze çarpıyorlardı. Para olduğu için güç de onlardaydı.
|