'Rafineri yapmak kolay değil ortada somut bir proje yok'
Tüpraş Genel Müdürü Erkut yeni rafineri projelerini değerlendirdi: Rafineri kolay yatırım değil. Bazı parçaların teslimi üç-dört yıl sürüyor. Planlar kavramsal, somut bir proje yok.
Tüpraş, Doğan, Lukoil ve Çalık'ın yeni rafineri yatırımlarıyla ilgili dün ilk defa isim vermeden yorum yaptı. Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, "Bazı akaryakıt şirketlerinin rafineri kurmak üzere hazırlandığını biliyoruz. Ancak, planların kavramsal düzeyde olduğunu düşünüyorum. Ortada somut bir proje yok" diye konuştu. Şirketin yeni logosunun tanıtımı ve ilk altı aylık sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Erkut, yeni rafinerilerin ekonomi için faydalı olacağını düşündüğünü belirtti. Rafinerinin kolay bir yatırım olmadığını ifade eden Erkut, "Proje safhası çok önemli. Arazi almanız, kapasitenizi ve ne zaman devreye sokacağınızı belirlemeniz lazım" dedi. Bütün dünyada rafineri yatırımlarının
hız kazandığını söyleyen Erkut, "Rafinerilerde kullanılan bazı ekipman ve parçalar her yerde üretilmiyor. Sipariş verdiğinizde üç-dört yıl beklemeniz gerekiyor" diye konuştu.
BAKIM, ÜRETİMİ DÜŞÜRDÜ Zonguldak ve Ceyhan'ın adının geçtiğini hatırlatan Erkut, Ceyhan'daki bir rafinerinin ihracat amaçlı olacağını düşündüğünü söyledi. İhracat rafinerilerinin petrol sahibi devlet ya da şirketler tarafından kurulduğunu ifade eden Erkut, "Bizde ise durum farklı. Biz üretimin yarısını dışarıya satıyoruz. Tüpraş, dengeleri gözetiyor" dedi. Geçtiğimizin yılın ilk yarısına göre bu yılın ilk altı ayında net karı yüzde 5.6 artarak 322 milyon YTL'ye ulaşan Tüpraş, 5.5 milyar dolarlık 12.1
milyon ton ham petrol işledi. Tüpraş'ın işlediği petrol miktarı yüzde 1.6 oranında gerilerken Erkut, ilk altı aylık faaliyet rakamlarının düşük kalmasının nedenini "Devirden sonra İzmit ve İzmir rafinerilerinde bakım-onarım çalışmalarına başladık. Bunlar tabii ki üretimi ve verimi düşürdü" sözleriyle açıkladı. Üretimi siyah ürünlerden beyaz ürünlere kaydırmak istediklerini söyleyen Erkut, İzmit'teki petrokimya tesisiyle ilgili olarak yeni yatırım düşünmediklerini kaydetti. Erkut, "Yatırım ihraç ettiğimiz fuel oil'in motorine çevrilmesi şeklinde olur" dedi. Erkut, EPDK'nın dağıtım şirketlerine verdiği cezayı "Eğer şirketler bayilere yakıt ikmali yapmasaydı. Türkiye sallanırdı. Yumuşak politikalara ihtiyaç var" sözleriyle eleştirdi.