|
|
|
'Hayat 100'ün de mi başlar'
Bilim adamları, yaşam süresinin ve daha kaliteli bir yaşam standardının nasıl geliştirileceğini tartışıyor.
ABD Anti-Ageing Akademisi Başkanı Robert M. Goldman, Bali'de düzenlenen bir konferansta, "Hayat 100'ünde mi başlar" fikrini ortaya atarak, bunun bugün için düşünülemez bir şey olduğunu, ancak gelecekte 100'ün "iyi bir gençlik" olabileceğini belirtti.
Üzerinde yalnızca bir çift küpe olan ünlü İtalyan aktris Sophia Loren'in resimlerinin bulunduğu bir takvimi açıklamalarında destek olarak kullanan Goldman, "14 yıl önce yalnızca küpe 'giyinmiş' eski bir seks sembolü olacağını söyleseler buna kimsenin inanmayacağını" ifade etti ve "Loren'in 71'inde ne kadar muhteşem göründüğüne" dikkat çekti.
Kök
hücreler, nanoteknoloji, genetik mühendislik ve tedavi amaçlı kopyalama gibi yöntemler yaşlanmaya karşı yeni alanlarda kullanılıyor.Münih'teki Klentze Anti-Ageing Enstitüsü yöneticisi Michael Klentze de, kök hücre tedavisinin, dökülen saçların yeniden çıkmasını, cildin yenilenmesiyle kırışıklıkların ortadan kaldırılmasını, felçli hastalar için yeni sinirler oluşmasını sağlayacağını savundu.
Klentze, uzun ve sağlıklı yaşam için herkesin farklı genleri olduğuna ve doğru önlemler alınmasının önemine atıfta bulunarak, gerekli önlemleri almak ve yaşam biçimini değiştirmek için çok geç kalınmaması gerektiğine dikkati çekti.
Michael Klentze, Goldman'ın "Hayat 100'ünde başlar" anlayışını da eleştirerek, önemli olanın daha sağlıklı bir yaşam olduğunu vurguladı. Klentze, "Ne kadar uzun yaşayabileceğinizin bir sınırı var... Biz normal bir yaşam istiyoruz, 85 ya da her neyse... Ama sağlıklı olmalı" dedi.
Amerikalıların yaşamı uzatma peşinde olduğunu ve 150 yıl gibi uzun bir yaşam üzerine konuştuklarını belirten Klentze, "Ancak Avrupalılar için, iyi bir yaşam, sağlık ve zindelik daha önemli" ifadesini kullandı.
(AA)
|