|
|
|
Tarihi diyalog başladı
Diyalog ve Anlayış Girişimi için gelen Almanya Dışişleri Bakanı, ülkesinin AB dönem başkanlığında "Türkiye'yle ilgili şeklen ortaya çıkan engellere takılmamakta kararlı olduklarını" ifade etti.
Kültürler arası Diyalog ve Anlayış için Ernst Reuter Girişimi, dün Türkiye ve Almanya Dışişleri Bakanları'nın İstanbul'da düzenlediği basın toplantısıyla dünya kamuoyuna tanıtıldı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier önce Çırağan Sarayı'nda basın toplantısı yaptılar, ardından Esma Sultan Yalısı'nda Diyalog ve Anlayış Girişimi'ni anlattılar.
ÇOĞUNUN İZİ KALMIŞ Alman Bakan, girişime adını veren Reuter'in sadece Naziler'den kaçarak Türkiye'ye gelen biri olmadığını, aynı zamanda uzun yıllar Türkiye'de yaşadığını, daha sonra 1946'da Berlin'de belediye başkan adayı olduğunda bir Alman gazetesinin "Acaba bir Türk Berlin'de belediye başkanı olmalı mı?" ifadesi kullandığını anlattı. Reuter'in sadece Türkiye'de değil, Almanya'da da yeterince bilinmediğini ve hatırlanması gerektiğini belirten Steinmeier, "1945'te Türkiye'de bulunmuş olan mimarlar, sanatçılar, doğa bilimciler var. Türkiye'ye gelmiş insanlar bu dönemi yaşamıştır. Çoğu burada kalmış ve arkalarında umarım izler bırakmışlardır. Bunun hatırlanması gerekir'' dedi. Girişime sanatçıların, bilim adamlarının yoğun katkıda bulunduğunu söyleyen Steinmeier, "Biz, siyasetçiler olarak da bu girişimin temelini sağlamak istiyoruz'' diye konuştu.
TÜRKİYE
NEREYE? Bakan Gül de, "Türkiye'nin son dönemlerdeki vizyonuna baktığımızda Ortadoğu'da, Avrupa'da ilişkileri ve girişimleri olduğu görülüyor. Türkiye'nin dış politikası nereye gidiyor?'' sorusu üzerine de, "Türk dış politikasının nereye gittiğine ilişkin bir tereddüdün söz konusu olmadığını, dış politikanın yönünün başından beri belli olduğunu" söyledi. Avrupa ve Türkiye'nin değerlerinin ortak olduğunu, bu değerlerin demokrasi, insan haklarına saygı ve piyasa ekonomisi gibi değerler olduğunu söyleyen Gül, "Bu değerler ortada olduktan sonra farklı dinler, farklı görüşler, farklı lisanların hepsi birer zenginliktir'' dedi. Gül şöyle devam etti: "Bu topraklarda cami, sinagog ve kilisenin yüzyıllardır yan yana olduğunu görüyoruz. Yüzyıllarca insanlar bu topraklarda beraberce yaşıyorlar ama herkes kendi kimliğini, dilini ve dinini de özgürce yaşayabiliyor. Biz burada bunun adımlarını atıyoruz, farklılıklarımızı beraberlik içerisinde muhafaza etmemiz lazım.''
AB İÇİN TAM DESTEK Alman Bakan, gelecek yıl AB dönem başkanı olacak olan ülkesinin Kıbrıs sorunu için yoğun çalışma yaptığını belirtti, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini vurguladı, "Müzakereler karşılıklı çıkarların sonucu başlatıldı. Biz de şeklen ortaya çıkan bazı engellere takılmama konusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz'' dedi. Steinmeier, Türkiye'nin Lübnan Barış Gücü'ne destek vermesiyle ilgili bir soru üzerine de, bunu memnuniyetle karşıladığını belirterek, Almanya'da da kısa sürede karar alınmasını umduğunu belirtti. İstanbul'dan Beyrut'a geçen, daha sonra da Tel Aviv, Kudüs, Filistin'e gideceğini belirten Steinmeier, beraberindeki Alman uzmanların Beyrut'ta sınır koruma ve gümrük danışmanlığı yapacağını belirtti.
Ercan SARIKAYA / MERKEZ
|