|
|
|
|
|
Köprü geçiş ücretlerine yüzde 50 zam
Yapı Yol-Sen Başkanı Bedri Tekin, hükümetin otoyol ve köprü geçiş ücretlerine bu geceden itibaren yüzde 20 ile yüzde 50 arasında zam yaptığını açıkladı.
Tekin, zamın kamuoyuna açıklanmadığını belirterek bu zamla vatandaşın cebinden yıl sonuna kadar 42 milyon YTL daha fazla alınacağına işaret etti.
Zam nedeniyle karayolu çalışanlarıyla vatandaşın karşı karşıya geleceğini kaydederek, otoyol ve köprü çalışanlarının 14 Eylül 2006 tarihinde yapacağını bildirdi.
Yapı Yol-Sen Başkanı Bedri Tekin, hükümetin otoyol ve köprü geçiş ücretlerine bu geceden itibaren yüzde 20 ile yüzde 50 arasında zam yaptığını açıkladı. Tekin, kamuoyuna açıklanmayan bu zamla birlikte vatandaşın cebinden yıl sonuna kadar fazladan 42 milyon YTL çıkacağını bildirdi. Tekin yaptığı açıklamada, bu yılın ilk 8 ayında otoyol ve köprülerden geçen araçlardan toplam 250 milyon YTL gelir elde edildiğini belirtti. Tekin, geçiş ücretleri aynı kalsaydı, yıl sonuna kadar yaklaşık olarak 150 milyon YTL daha gelir elde edileceğini kaydetti.
VATANDAŞA
42 MİLYON YTL'YE MALOLACAK
Yapılan zamla birlikte yılın ikinci yarısında elde edilecek gelirin 192 milyon YTL olacağının tahmin edildiğini belirten Tekin, bunun da 2006 yılının kalan 4 ayında vatandaşın cebinden 42 milyon YTL daha fazla para alınması anlamına geldiğini vurguladı. Tekin, bu paranın yarıdan fazlasını ise köprülerden geçen İstanbulluların ödeyeceğine işaret etti.
ÖZELLEŞTİRME HAZIRLIĞI
Zammın nedenin köprülerin özelleştirilmesine yönelik hazırlık olduğunu ileri süren Tekin, "Daha önce manuel geçişi kaldırarak bu yolda bir adım atan karayolları, alıcıların gelirini artırmak için şimdi de geçiş ücretlerine zam yaptı" dedi.
Fiyat artışının, yine otoyol çalışanlarıyla araç kullanıcılarını karşı karşıya getireceğine işaret eden Tekin, "Vatandaş acısını otoyol çalışanlarından çıkarmaya çalışacak, oysa otoyol çalışanları da bu durumdan şikayetçiler ve kamuda en düşük maaşla en kötü koşullarda çalışıyorlar" dedi.
14 EYLÜL'DE TRAFİK "YAVAŞLAYACAK"
Tekin, gişe memurlarının, insanca yaşanacak ücret, sağlıklı çalışma ortamı ve fiili hizmet hakkı talebiyle 14 Eylül'de de iş yavaşlatma eylemi yapacaklarını bildirdi. Tekin konuyla ilgili olarak vatandaşlardan destek ve anlayış beklediğini kaydetti.
Gişe memurlarının, 650-700 YTL maaşla çalıştığını belirten Tekin, vardiyalı çalışma nedeniyle, aileleriyle hiçbir zaman bir arada olamadıklarına ve bazen ıssız dağ başlarında tek başına görev yaparak bir çok tehditle karşılaştıklarını hatırlattı.
Sürekli yeni otoyollar açılmasına rağmen, uzun yıllardır, personel alınmaması nedeniyle gişe memurlarının iş yükünün her geçen gün daha da arttığını anlatan Tekin, memurların izin dahi kullanamadığını savundu. Sağlıksız ortamlarda çalışanların, günlük çalışma sürelerinin daha kısa olması gerektiğini hatırlatan Tekin, gişe memurlarının ise günde 12 saat süreyle çalışmak zorunda kalabildiğini belirtti. Çalışma şartları ağır olanların 1 yıllık çalışma süreleri daha uzun süre çalışmış gibi sayıldığını hatırlatan Tekin, fiili hizmet zammı olarak adlandırılan erken emekliliği en çok gişe memurlarının hak ettiğini ifade etti. Tekin, bu konudaki taleplerin ise hep geri çevrildiğini kaydetti.(ANKA)
|