Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen 7,5 aylık ihracatın 50 milyar doları, son 12 aylık ihracatın da 80 milyar doları aştığını açıkladı.
Bakan Tüzmen yaptığı yazılı açıklamada, ihracatta program hedefinin Temmuz ayında, ihracatçıların ihracat hedefinin ise 16 Ağustos itibariyle aşıldığını kaydetti.
Tüzmen, ''döviz kurlarında yaşanan yükselme ile birlikte ihracat artışımız hızlandı. İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarına göre yılbaşından beri 7,5 aylık ihracatımız 50 milyar 245 milyon doları, son 12 aylık ihracatımız da 80 milyar doları aştı'' dedi.
Tüzmen,
yılbaşından bu yana tarımsal ürün ihracatının 5 milyar 537 milyon dolara, toplam sanayi ürünleri ihracatının da 43 milyar 508 milyon dolara ulaştığını kaydetti.
''DÖVİZDEKİ İSTİKRARSIZLIK SIKINTIYA SOKUYOR''
YTL'nin yeniden değerlenmeye başlamasının ihracatçıları yeniden sıkıntıya soktuğunu kaydeden Tüzmen, şunları kaydetti:
''Biz ihracatçılar için istikrarlı ve normal değerinde bir kur istiyoruz. Bunu ihracatçımızı daha çok arttırarak dış ticaret açığını ve cari açığı düşürmek için istiyoruz. İstikrarlı bir ekonomi için istiyoruz. Döviz kurlarında yaşanan istikrarsızlık ihracatçımızın müşterilerine fiyat vermesini zorlaştırmaktır. Dövizde yaşanan istikrarsızlık ihracatı olumsuz etkilemekte firmalarımızın karlılıklarını yok etmektedir. Müşterilere verilen fiyatlar kurlardaki düşüş nedeniyle zarara yol açmaktadır. Firmalarımızın karlı ihracat yapmaları için önlerini görmeleri gerekir.''
Türkiye'nin en fazla ihracat yapan hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe toparlanma yaşandığına da dikkat çeken Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, döviz kurlarında yaşanan artışla birlikte hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatının son aylarda önemli artışlar gösterdiğini ifade etti. Tüzmen son günlerde dövizde yaşanan düşüşün hazır giyim ve konfeksiyon ihracatına darbe vurmasından endişe ettiğini belirtti.
''AYNI YANLIŞI TEKRARLAMAYALIM''
Aşırı değerli YTL nedeniyle yaşanan sıkıntıların herkesçe görüldüğünü kaydeden Bakan Tüzmen, şöyle devam etti:
''Geçtiğimiz dönemde yapılan yanlışlarımızın bedelini ağır ödedik. Şimdi aynı yanlışı bir kez daha tekrarlamamalıyız. Döviz kurları ile dış ticaret dengesi arasındaki ilişkinin tartışılmayacak kadar kesin olduğu açıkça görülmüştür. Bu nedenle aynı yanlışı tekrarlamadan ihracatımızı arttırmaya bakmalıyız. İhracat artışımızı engelleyecek, ithalatımızı dolayısıyla dış ticaret açığımızı arttıracak politikalara izin vermeliyiz. Artık bu konuda herkes hassasiyet göstermeli, ihracata dayalı büyüme modelinin gereğini yapmalıdır.''
Tüzmen'in verdiği bilgiye göre, bazı sektörlerin 7,5 aylık ihracat rakamları dolar cinsinden şöyle sıralanıyor:
SEKTÖR İHRACAT ---------------------------------- ------------- Hazır giyim ve konfeksiyon 8.559.000.000 Taşıt araçları ve yan sanayi 9.460.000.000 Elektrik-elektronik 4.723.000.000 Makine ve aksamları 1.902.000.000 Demir ve demir dışı metaller 7.369.000.000 Çimento ve toprak ürünleri 1.240.000.000 Madencilik ürünleri 1.200.000.000 Tekstil ve hammaddeleri 2.980.000.000 Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar 1.197.000.000